26 квітня ціла Україна зі сльозами болю та пам’яті вшанувала Скорботний день пам’яті аварії на Чорнобильській АЕС. В місті Чорткові, біля підніжжя пам’ятника жертвам Чорнобильської катастрофи, теж зібралось чимало людності.

На мітинг-реквієм, приурочений 30-тим роковинам катастрофи на ЧАЕС та проведенню року вшанування учасників-ліквідаторів наслідків аварії, прибули члени чорнобильських організацій, військовий комісар Чортківського об’єднаного міського військового комісаріату Леонід Підручний, народний депутат Олег Барна, Чортківський міський голова Володимир Шматько, голова РДА Михайло Сташків, голова райради Віктор Шепета, інші владні чини. Поминальну панахиду пам’яті жертв того атомного лиха відправило духовенство, що разом із краянами молилося за душі постраждалих українців.
Усім ліквідаторам, а їх щонайменше 78 у Чорткові, вручено пам’ятні знаки та нагороди. Міським головою Володимиром Шматьком озвучено прохання об’єднати усі місцеві чорнобильські організації в єдину силу, щоб в єдності вирішувати проблеми та відповідати на виклики часу. А таких проблем за 30 років від часу аварії назбиралось чимало. Зокрема, те, що із Чортківського району, як і інших частин України, у 2015 році рішенням Верховної Ради України знято пільгову 4 чорнобильську зону з її радіоактивними забрудненнями та поставарійними впливами. Попри те верховна влада обеззброїла місцеві бюджети на повноправні пільги чорнобильцям 2, 3 категорій.
Про складну соціально-економічну ситуацію постраждальців, здоров’я котрих забрала «чорнобильська чума», обурено розповів ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС Ігор Кіницький, котрий зазначив, що ні чиновники, ні керівники Чортківської чорнобильської спілки в особі Світлани Грицай за останні три роки не доклали жодних зусиль, щоб хоч якось покращити життя пільговиків. «Багато років народні депутати мільярди здирали з українського населення, а звичайним ліквідаторам, інвалідам не можуть знайти 30 грн. на безкоштовний проїзд у місті» – мовив доповідач. Та, як відомо, в Україні є багато незахищених верств населення, котрі потребують соціальної допомоги. Та про захист прав постраждалих від Чорнобильської АЕС годі й говорити! Це обов’зок кожного політика, чиє життя жертовно врятовано…
Свічами пам’яті та словами підтримки оповито маленьку зону «відчуження», правда, чортківську, котра щорічно заявляє про свої права. Тільки, якщо б її було почуто!

Надія Сасанчин,

Фото із сайту Чортківської міської ради.

news-m0RiS0oBR2

news-sCjqrVKyu9