Краєзнавець, мандрівник, заступник Міністра інфраструктури України 2014-2015 років Андрій Бондаренко зробив підбірку дерев’яних храмів України. Серед кращих — декілька тернопільських. 

Дерев’яні храми є творами архітектурного мистецтва, які чи не найкраще ідентифікують українців, як націю. Найбільше церков збудовано на Львівщині та Закарпатті. Загалом в Україні близько трьох тисяч дерев’яних культових споруд.

Церква Успіння, 1635

м. Чортків, Тернопільська область

У роки незалежності Успенську церкву і дзвіницю було розібрано і повністю відновлено.

Церква Вознесіння, 1738

м. Чортків, Тернопільська область

Вознесенську церкву неможливо сплутати з жодною іншою. Вона схожа на вкритого лускою-гонтом доісторичного бронтозавра — настільки архаїчно і монументально виглядає споруда. А затишну нотку вносять різнокольорові скельця у ліхтарі центральної бані. Церква, як правило, зачинена — щоб потрапити всередину, потрібно попередньо домовитись з її настоятелем.

Церква Іоанна Богослова, XVII століття

с. Скорики, Підволочиський район, Тернопільська область

Скориківська церква — пам’ятка архітектури національного значення. Вона має всі традиційні ознаки старовинних подільських храмів: тридільна, трибанна, архаїчна у своїх квадратних зрубах, з широченним дашком-опасанням, який захищає низ будівлі від дощових вод та дає прихисток прочанам у негоду. Ґонтова покрівля пом’якшує обриси видовжених шатрових бань, а сама фактура ґонту, його колір надають споруді лагідності й тепла.

Миколаївська церква, 1777

с. Сапогів, Борщівський район, Тернопільська область

У 1883 році до вівтаря парафіяльної церкви прибудували кам’яну захристію, а до бабинця присінок. В 1970-х роках церкву, пам’ятку архітектури національного значення, повністю реставрували — захристію розібрали, замінили гонтове покриття. Будівля знову ремонтована в 1989 році. Тоді, очевидно, її передали в користування православній громаді. Не відомо в якому році присінок церкви зробили дуже довгим, щоб вмістити більше віруючих. На початку 2012 року злодії обікрали храм. Він розташований на схилі пагорба, в оточенні дерев.

Хрестовоздвиженська церква, 1887

м. Кременець, Тернопільська область

Дерев’яний храм Воздвиження Чесного Хреста розташовується зовсім недалеко від центру, практично навпроти Богоявленського монастиря. Церква є порівняно молодою, а збудовали її за традиційним для земель, що перебували у складі Російської імперії, єпархіальним стилем.

Повну підбірку фото “Колекція дерев’яних храмів України” Андрія Бондаренко можна переглянути за посиланням.

Наталя Колодій, “Доба”