30 листопада у Бережанському агротехнічному коледжі (Відокремлений підрозділ національного університету екоресурсів і природокористування України) відбулася науково-практична конференція «Маркіян Шашкевич – будитель національного духу Галичини».

Організували її Лілія Зінчук, директор Бережанського міського музею книги, Світлана Пилипишин, директор ВП НУБП «Бережанський агротехнічний коледж», Микола Проців, заступник директора з наукової роботи Бережанського краєзнавчого музею. На конференції були висвітлені різні теми: з літератури та релігієзнавства, з історії і краєзнавства. Автор цих рядків розкрив перед присутніми тему: «Діяльність Маркіяна Шашкевича в контексті популяризації української мови».
А ще Чортків (заочно) представляли інші учасники конференці, які висвітлили свої цікаві і змістовні розмисли-теми: Галина Павлик «Музей Маркіяна Шашкевича у школі-гімназії м. Чорткова», Оксана Степанюк «Науково-філософські ідеї у творах Маркіяна Шашкевича», Ніна Шуригайло «Роль «Руської трійці» у національно-культурному відродженні нації». Зауважимо, що всі учасники одразу ж заполучили збірник матеріалів.
Після конференції організатори провели нам змістовну екскурсію в «Музей книги». До речі, про тутешні «храми прсвітництва»: Бережани приємно вразили музейною насиченістю, адже у місті функціонує три музеї, про Чортків у цьому часопросторі навіть згадувати не хочется – темінь на камені…

Учасник конференції Ярослав Дзісяк, кандидат історичних наук, викладач Чортківського коледжу економіки і підприємництва ТНЕУ.

15288616_1242505815823662_5273759477519905225_o