Юридична служба штабу АТО заблокувала легалізацію медиків-добровольців Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова. Про це розповів співзасновник і керівник ПДМШ ім. Миколи Пирогова Геннадій Друзенко.

Він повідомив, що медики починають покидати свої позиції на передовій. «Є рішення, на якому стоять підписи двох генералів армії – Муженка і Полторака. Він визначає чіткий і досить простий алгоритм: що робимо ми, що робить центральне військово-медичне управління, і хто підписує накази про залучення. І є ситуація, яку я не можу назвати інакше, як саботаж», – заявив він. Є розроблений наказ про залучення медиків-добровольців до сил та засобів АТО, в нього треба просто вписувати імена тих людей, які прийшли на позиції. Таким чином медики працюватимуть абсолютно легально і до них не виникне питань у правоохоронних органів. «Спокійно спиться комбригу, комбату, які допустили на свою територію цивільних людей», – говорить Друзенко. За його словами, підпис ще повинен поставити керівник АТО генерал-лейтенант Руслан Хомчак, але перед цим рішення зобов’язані візувати юристи штабу АТО, які цього чомусь не роблять. На перешкоді порятунку життів стала юридична служба штабу АТО, яка не візує.
Ситуація абсолютно абсурдна, зазначає Друзенко. Керівник вересневої ротації ПДМШ у зоні АТО Олександр Гагаєв підкреслив: нинішня ситуація призводить до того, що лікарі шпиталю постійно працюють під загрозою кримінальної відповідальності. «Ми виконуємо роботу, приймаємо поранених – із позицій їх нам привозять на броні. І якщо, не дай Боже, цей поранений помре в кареті швидкої, нашому реанімобілі, то ті лікарі, які підпорядковані мені, можуть сісти за ґрати. Вони перебувають там незаконно», – сказав він.
Нагадаємо, Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Пирогова – волонтерський проект, у рамках якого медики з різних міст України їдуть працювати в зону АТО. Шпиталь почав свою роботу в грудні 2014 року в Кураховому. Сьогодні медики допомагають військовим і цивільним у Луганській області, безпосередньо біля лінії фронту.
Залучити їх офіційно до сил та засобів АТО просять ще з літа. Однак питання влада вирішити не може, бо немає політичної волі, зазначає Геннадій Друзенко.

Геннадій Друзенко

Геннадій Друзенко

 

 

Ветеран АТО закликав владу звернути увагу на проблеми медиків-добровольців на передовій

Координатор Руху «Справедливість», екс-керівник штурмової групи батальйону «Донбас» Тарас Костанчук заявив, що не розуміє, чому військові створюють перепони для роботи медиків-добровольців Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова на фронті. Про це він сказав на прес-конференції в Інституті Горшеніна. «Хто за цим повинен спостерігати? Ми чи все ж Генеральний штаб і Міністерство оборони? Якщо ми знаємо, що люди хочуть допомогти – зробіть реформу в армії. У вас у сегменті забезпечення якісною медициною на лінії розмежування, чи то пак на фронті, немає ніякої реформи, немає забезпечення цього. Бракує рук, грошей, ще чогось. Так користуйтеся професіоналами, які навчатимуть і підмінятимуть собою кадрових медиків, які повинні потім вийти на позиції”, – заявив Костанчук.
Лікарі ПДМШ працюють на передовій як волонтери, держава їх не забезпечує нічим. Єдине, чого вони просять: офіційно залучити їх до сил та засобів АТО, аби мати змогу працювати на передовій легально. «Нічого не просять, виїжджають, підміняють! А їм ще створюють перешкоди», – обурюється координатор Руху «Справедливість» Тарас Костанчук. Нагадаємо, що Рух Наливайченка «Справедливість» разом із ПДМШ відправляв дві останні ротації до зони АТО. Тому партійці несуть певну моральну відповідальність за лікарів, тож повністю підтримують їхні вимоги.

Тарас Костанчук

Тарас Костанчук

 

1-17

 

original-1