Розпочати розмову про бухгалтерію і не процитувати знамениту фразу Йоганнеса Штемлера – неможливо, як не може бути щойно народжене світання без загадкового заходу сонця, яскравий вишитий хрестик без вправної голки із ниткою, а барвиста райдуга без сірого дощу. Тож укотре затамуймо подих і спробуймо відчути цю мудрість в одній миті: «Бухгалтерія — це мистецтво. Професія, що вимагає таланту і терпіння. Особливий дар бачити за цифрами складний світ економіки у її взаємозв’язках і гармонії». А коли у ній направду розкошує вродлива і досвідчена молода жінка, розумієш, що в історії бухгалтерського обліку, що налічує майже 6 тисяч років, саме жіноча складова є запорукою успіху, захоплення і живлющого звучання в усіх її неймовірних струнах.

Таємниця богів та саме той сакральний елемент буття, як називали облік і цифри ще з часів Стародавнього Єгипту, стали невід’ємною частиною долі головного бухгалтера відділу бухгалтерського обліку та звітності Дністровської ГАЕС, володарки нагрудного знаку «Почесний працівник Укргідроенерго» Еліни Юріївни Дунаєвської.

Поріднившись із філією «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» ще у 2008 році, професіонал своєї справи стала на шабель вище, коли у вересні 2015-го очолила на станції таку надважливу ділянку, усвідомлюючи, що від результатів роботи її як керівника та усієї бухгалтерської команди, безсумнівно, залежить імідж і слава Дністровської ГАЕС. Тож коли звучить слово «бухгалтерія», усе єство Еліни Юріївни відлунює ясно і чітко: «Це, безумовно, чистота помислів, розсудливе, мислення і украй чітке розуміння професії і свого місця у ній». Незважаючи на те, що, як свідчить історія, термін «бухгалтер» з’явився ще у XV ст., Еліна Юріївна і сьогодні додає йому своїх відтінків, цінності та першовартісних значень, а її погляд при цьому випромінює особливу енергетику. І це зрозуміло: адже вона зі своїми колегами щоднини творить баланс і генерує енергію фінансової стабільності, а відтак – і кредит довіри до такого унікального об’єкта гідроенергетики як Дністровська ГАЕС. І при цьому обов’язково додає: «Щоразу відчуваючи виняткові життєві ритми гідроспоруди, на якій зійшлися досвід проєктувальників та будівельників, передові технології та сила людського розуму, із неабиякою приємністю сприймаєш себе частиною цього надскладного і потужного механізму, ім’я якому – Укргідроенерго!»

Разом із тим головний бухгалтер наголошує, що у цій професії, як і в будь-якій іншій, зупинятися неприпустимо, адже кожен новий крок – це непросто опанування чогось нового і вдале та вчасне використання його у роботі, а й шлях до спільного успіху. Тож які б виклики та вимоги не кидав час, рецепт один: «Це просто треба вивчити і почати впроваджувати, думати і діяти по-новому – попри все і навіть всупереч чомусь». Тому миттєво порівняла уміння досягти бухгалтерських мудрості та досконалості із грою у шахи: від попереднього ходу та продуманих заздалегідь комбінацій залежить точна систематизація діяльності підприємства, недопустимість невигідних результатів і правильний розрахунок грошових операцій. І, звичайно ж, – єдине бачення, спільні рішення з керівництвом, а в цьому Еліна Дунаєвська уміє бути професіоналом, принципово і упевнено відстоюючи позицію колективного успіху.

Прикметно, що посада головно бухгалтера для Еліни Юріївни – це щоденна тривога: про те, що саме принесе і продиктує новий день, скільки часу буде потрібно для вирішення поставлених задач, хоча сумнівів у собі ця успішна жінка не має. Бо переконана, що власні бухгалтерські пазли у загальну картинку чергового здобутку відділу та філії вона щоразу поставить уміло і довершено.

Цікаво, що все могло бути і по-іншому, не поведи доля дівчину власне математичними принадами, які, на її переконання, є головними підвалинами професії бухгалтера: можливо, сьогодні ми б дивувалися неабиякій майстерності профі-модельєра, справжнього рятівника людських життів – хірурга і навіть успішного творця вишуканих страв – шеф-кухаря! Однак у шкільну пору життя подарувало учениці вирішальну зустріч із чудовим учителем – Олександром Івановичем Олійником: «Саме він тоді навчив мене дихати математикою, бачити математику і відчувати її процеси у житті, адже вона – повсюди!» (Прикметно, що згодом, уже на Дністровській ГАЕС, вони стали колегами, кожен по-своєму вносячи у її ритми свої уміння і професіоналізм). Тож і про дату святкування Міжнародного дня бухгалтера Еліна Дунаєвська завжди розповідає із неабияким захопленням: саме 10 листопада 1494 року венеційський математик – «батько бухгалтерії» – Луки Пачолі видав книгу «Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita» («Все про арифметику, геометрію і пропорції»), де поміж іншого містився докладний опис бухгалтерських ордерів, системи щоденного зведення дебету і кредиту, обліку активів, пасивів, капіталу тощо.

І вже найяскравішим свідченням безсумнівної краси і спорідненості математичних розрахунків із рукотворними дивами є вишивана палітра багатобарвних картин Еліни Юріївни, котрі додають енергетичної ошатності її кабінету та з якими вона щоразу вражає своїм талантом творити мережані дива, здобуваючи призові місця на щорічному традиційному фестивалі-конкурсі «Генеруємо енергію майбутнього», запровадженому в Укргідроенерго. «Отримую величезне задоволення від процесу вишивання, – усміхаючись, зізнається головний бухгалтер, передаючи свою рукотворну красу до цьогорічної виставки, і з захопленням додає: – Лічильний хрест – чи найскладніший варіант рукоділля – насправді, мало чим відрізняється від бухгалтерії: та ж гармонія, той же баланс, але уже в палітрі кольорів, правильності читання і виконання схеми, до якого додається технічне виконання стібків. Схоже навіть і на розгадування ребусів, лише відмінність у тому, що задоволення отримуєш не від розгаданого слова, а від чудової нової роботи у вигляді вишитої картини».

Сподіваємось, що грудень традиційно подарує бухгалтерам не лише рясні оберемки річних звітів, а й радісне очікування професійного свята – Дня енергетика та новорічно-різдвяних свят. Тож у відлунні цих відчуттів головний бухгалтер Дністровської ГАЕС Еліна Дунаєвська щиро зізнається, що понад усе хоче, аби врешті закінчилась пандемія і до всіх повернулася втрачена радість повноцінного життя. А ще – від душі бажає колегам у філії та компанії в цілому, перш за все, – міцного здоров’я їм та їхнім родинам; попри складний час зберігати рівновагу й емоційний баланс; більше радісних моментів у житті; зустрічати цікавих людей, з якими приємно спілкуватися, ділитися враженнями, наповнювати єство яскравими спогадами і надихати близьких своїми досягненнями.

Із побажаннями добробуту та процвітання, рівноваги і творчого неспокою за розмову подякувала Інна ГОНЧАР