22 лютого до Міжнародного дня рідної мови обласна бібліотека для юнацтва організувала інтернет-міст “Мови — без кордонів”, який з’єднав Україну, Німеччину, Італію і Молдову. Участь в заході взяли колеги-бібліотекарі з Національної бібліотеки республіки Молдова, українська волонтерка в Римі Анжела Шеліга, а також миколаївська письменниця, очільниця МОО НСПУ Віра Марущак, яка зараз знаходиться у німецькому місті Хайльбронн.

Говорили про важливість рідної мови для кожного народу, підтримку та розвиток материнських мов в Україні і на поліетнічній Миколаївщині зокрема. Ділились думками щодо незаперечного факту — нині українська мова стала символом свободи в усьому світі. Зокрема в Молдові є запит на українські книжки, проводяться заходи для українців, які знайшли тимчасовий прихисток у сусідній державі. Італія з відкритим серцем зустріла українців, змушених покинути рідні домівки через війну. Не злічити тієї допомоги (одягу, засобів гігієни, продуктів харчування і навіть книжок), яку збирала разом із італійцями пані Анжела і передавала в Україну. В німецькому Хайльбронні за ініціативи українців, серед яких наша краянка, письменниця Віра Марущак, створено літературний клуб, на зібраннях якого лунає українське слово, відбуваються тематичні заходи, ставляться вистави. Є плани організувати українське товариство, створити недільну школу для дітей, аби не переривався ланцюжок зв’язку з Україною і рідним словом навіть для тих українців, котрі багато років мешкають у Німеччині. До роковин повномасштабної війни українці  Хайльбронну за підтримки місцевої громади проводитимуть мітинги і антиросійські акції.

Віра Іванівна розповіла, що миколаївські письменники передають книжки для українців, які знайшли прихисток у Польці і країнах Балтії, допомагають нашій армії, а член МОО НСПУ, поет Олег Дорош захищає Батьківщину в лавах ЗСУ. Сама Віра Іванівна постійно тримає зв’язок із своїми юними читачами в Україні, проводячи численні онлайн-зустрічі. З особливою сердечністю письменниця підтримує учнів Новогригорівської школи, більшість з яких ще навесні 2022-го були змушені покинути домівки через постійні ворожі обстріли.

Символічно, що під час заходу звучали пророчі вірші Тараса Шевченка. Його “Заповіт” румунською та італійською такий же потужний як і рідною українською.
“Допоки є мова, доти є народ” — такими словами підсумувала Віра Марущак все сказане під час інтернет-мосту. З нею погодились всі учасники зустрічі. Плекаймо рідну, українську! Мову вільних і незламних, мову найстійкіших та найсміливіших людей на Землі.

Т. Гервасєва,

Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва