Такою була репліка однієї моєї знайомої, духовної й патріотичної, у колективній бесіді про теперішнє та про долю нашої Вітчзини.

Ніхто не перечитиме, що молитвою можна врятувати рідну землю, допомогти їй у скруті відчутним добром. Недаремно так ревно молився за неї наш Великий Пророк Тарас Шевченко:
О, святая!
Свята Батьківщино моя!
Як поможу тобі в одчаю,—
І ти закована і я…
Скажу тиранам Божу волю,—
Не розуміють, не приймуть!
І на твоїм широкім полі
Камінням вісника поб’ють!
Знесуть високії могили
І понесуть із словом зла!
Тебе убили, розчавили
І восхвалить заборонили
Твої великії діла!
О, Боже, сильний и правдивий,
В твоїй руці — життя і смерть —
Вдягни у славу свою твердь
І сотвори святеє диво —
Воскреснуть мертвим повели!
Благослови возстать собором
На подвиг новий і суворий —
На чин викуплення землі,
Землі, повитої в неславу,
Стократ повитої криваво,
Колись преславної землі!
У нашій релігійній християнській традиції можна згадати чимало молитов за долю й волю України. Приміром:”Молимось, щоби Господь наш Ісус Христос захистив Україну від видимих і невидимих ворогів, щоби зберіг неподільною, свобідною і незалежною Українську державу, щоби припинив ворожнечу між владою і народом та зупинив міжусобну боротьбу, щоби напоумив владу не застосовувати зброю проти народу, який обрав її, щоби викорінив в нас ненависть і гнів та всі інші пристрасті, що руйнують братолюбність, і вселив в серця наші любов до своєї Батьківщини, щоби послав мир і злагоду народу нашому і простив нам усі провини вільні і невільні, благаємо Тебе, Чоловіколюбний Господи, вислухай і скоро помилуй.”.
Тому можна і треба зробити оптимістичний висновок про вічність і непроминальність України у світі. Ствердити так, як це вчинив наш Кобзар: “І забудеться срамотня давняя година, І оживе добра слава, слава України!”.

Зиновій Бичко, НСЖУ