Рада Миру міста Гайльбронн провела дискусійний захід на тему «Два роки війни в Україні. Як досягти миру?». Це питання обговорювали представники партії лівих, зелених, соціал-демократів, профспілок, громадскість міста. У кожного з виступаючого була своя точка зору щодо подій, які хвилюють людство. Адже Україна знаходиться у центрі Європи і це не може не турбувати німців, які знають що таке війна.

Першою слово мала Бріґітта Кляйн, модератор  Ради Миру. Зокрема  вона сказала: Війна в Україні триває вже понад 2 роки. Як зупинити сотні смертей та руйнування міст, сіл, інфраструктури та довкілля? Які переваги поставок зброї? А як щодо сталих ініціатив щодо припинення вогню, миру, примирення та переговорів? Хто несе витрати на масове переозброєння? Яку відповідальність несуть Cоціал Демократична Партія Німеччини, Лівої та Зеленої партій, Німецьке об’єднання профспілок. Свою позицію з цього приводу Рада миру Гайльбронну сформулювала у «Відкритому листі» до регіональних відділень CДПН, LINKE, GRÜNE та профспілки DGB, Verdi, IG-Metall, члени яких також працюють у Раді Миру Гайльбронну.                                                                                                              

Ми хочемо обговорити ці питання разом».

-Висловлюючи власну думку фрау Брігітта не раз дала зрозуміти, що це, по суті, братовбивча війна, в яку ніхто не повинен втручатися.  Чомусь у неї є такі погляди, що Україна це країна, де земля належить  оліґархам.

Політик Гайнц Дейнінґер з Гайльброннської  Ради  Миру перелічив усіх президентів України, яких вважає  русофільськими і русофобськими, щоб показати, що Україна не є однорідною державою з єдиними цілями, не представляє демократію і що у  країні є багато корупції.

 Йосип Юратович, член соціал-демократичної партії, член німецького Бундестагу, який  має хорватське походження, впевнений, що  мирні переговори Зеленського є ілюзорними щодо виходу росіян з усіх окупованих територій і повернення Криму у лоно України.

Справжню зацікавленість у перемозі України у війні, розв’язаної російською федерацією на території суверенної держави висловив політик Міхаель Йоуков, член об’єднання 1990 / Зелені / Член Німецького Ландтаґу . Його запальна промова викликала бурхливі оплески і схвальну реакцію присутніх політиків. Зокрема він сказав:

-Україна є суверенною державою. Держави-гаранти Будапештського меморандуму США, Англія наполягали на здачі Москві всієї ядерної зброї, в обмін на яку Україна отримала надійне  зобов’язання щодо свого суверенітету, кордону, від усіх держав-гарантів, включаючи росію. Як суверенна держава, Україна має право сама обирати собі союзників, свій шлях, свою незалежність.                        

Пан  Йоуков наводив приклади недавнього минулого, як росія досі безкарно вела війну в різних країнах колишнього Радянського Союзу, щоб створити там нові осередки заворушень. Захід ніяк не відреагував на ті події, відчувши безкарність російська федерація пішла війною в Україну, завойовуючи її території, вбиваючи мирних жителів.                 

Які переваги поставок зброї? ? Хто несе витрати на масове переозброєння? Ці питання найбільше цікавили   Лотара Біндінга (співробітника «Mehr Diplomatie Wagen» і колишнього члена Бундестагу від СДПН         який виступив проти допомоги Україні від США, намагався не лише порахувати витрати на війну, а й показати наочно, завдяки сантиметру, яким користуються будівельники, прикладаючи його до стелі, таким чином намагаючи переконати присутніх у величезних сумах, які надходять на потребу війни.

 На його переконання, припинивши фінансування, можна припинити війну. При тому політик не пригадав зобов’язання Америки, Великої Британії також росії, які давали гарантії миру Україні коли переконували віддати все озброєння: ракети, військові літаки, кораблі до тієї ж таки росії. 

Примітивна думка про припинення фінансування призведе до захоплення європейської країни російським агресором, а значить наблизить його до країн НАТО. Апетити зажерливого путіна не зупинити. Тому він прийде війною на землі Німеччини у тому числі.

Йти шляхом переговорів пропонував присутнім Флоріан Воллерт /DIE LINKE / речник районної асоціації Гайльбронну)      Що не дасть ніяких результатів.

Виступаючий не врахував, що путінська кліка розуміє лише силу. Тільки наступ і сильні військові дії можуть зупинити агресора. Його риторика дуже проста: віддати те, що записано у російській конституції: там, де ступив чобіт орків, має бути закріплено за ними. Потім наберуться сили, врахують всі помилки і знову підуть в Україну, щоб остаточно її завоювати. Про це ніхто під час дискусії не говорив.

Анастасія Козак, представник української громади, намагалася розкрити присутнім про сутність росії, яка поглинає народи, пригноблює їх, влаштовує геноциди завдяки страшній політиці Голодоморів, Гулагів, Соловків.  Така політика продовжується сьогодні, коли ворог спалює українську землю, спустошує довкілля, вбиває людей, дітей, стариків.  Чи повинен світ безтурботно дивитися над знущанням українців, яких виганяють з рідної землі, чи об’єднавшись, повинні стати в один ряд із вільною Україною і допомогти подолати росію?

Наразі Путін не готовий до переговорів, він хоче провести новий кордон в Україні уздовж Дніпра.  Ніяка дипломатія не змогла б перешкодити Гітлеру завоювати Москву. Щоб зупинити його, знадобилися б величезні військові зусилля союзників.  Варто уявити собі західні формулювання, які супроводжували жорстоку війну в Україні: путін, на його переконання, не повинен втратити обличчя, він не повинен програти, і Україна не повинна перемогти, такі висновки можна зробити із сьогоднішньої дискусії. Потерпілий не повинен захищатися і не повинен перемагати.

Дискусійне обговорення показало нереалістичну оцінку подій в Україні і вирішення закінчення війни.  Німці забувають, що путін хоче східну німецку територію повернути під його володіння, роз’єднати об’єднану Німеччину, зробити її частину   російською територією.                     

Палка промова волонтерки, патріотки Анастасії Козак не знайшла належної підтримки у присутніх.

– Я з тієї України, про яку ви сьогодні говорите, –   розпочала своє звернення до присутніх на зібранні членів Партії Зелених Гайльбронну, – тієї країни, на голови людей яких щоденно летять російські ракети, бомби, снаряди. Кожен з нас хоче припинення війни. Чи знаєте як її зупинити? – поставила запитання присутнім і дала відповідь: усім світом примусити путіна вивести російські війська за кордони України.

Побачила реакцію присутніх, деякі з яких покинули приміщення після моїх слів. Але я продовжувала:  не українці, а росіяни прийшли на чужу землю вбивати, нищити вільний народ.  Всі дії ворога свідчать про геноцид. Яскравим прикладом є дитяча лікарня Охматдит у Києві, де лікують онкохворих дітей, туди цілеспрямовано прилетіла ракета ворога. Ніякі меморандуми, домовленності, переговори, дипломатія  не допоможуть.   Мої слова потонули у людському гаморі. Зрозуміла, присутні не дуже хочуть чути правду з вуст очевидців.

 Рада Миру Гайльбронну не дала чіткої відповіді на запитання: як досягти миру? У кожного була своя точка зору. Очевидно, що міжнародного злочинця путіна потрібно зупинити, бо він сіє зло у світі.  

 Я прийшла до висновку, що у Німеччині всі покладаються на “Дипломатію за круглим столом”. На мою думку вона веде у глухий кут.

Віра  Марущак,

 письменниця, журналістка