Для облаштування музею директор школи Марта Кузьмич навіть пожертвувала своїм кабінетом. А почалось усе, розповіла Марта Ярославівна, із обласного семінару із християнської етики, який декілька років тому проходив на базі сільської школи.

–  Тоді я принесла з дому декілька старих ікон, повісила їх на стінах в себе в кабінеті, та так додому і не забрала. Потім хтось із вчителів зголосився, що теж має вдома гарні образи, принесли їх сюди. Пізніше, вже хтось як заходив до мене, то завжди звертав увагу на стіни, завішані іконами. Якось так мимоволі і виникла думка створити тут музей. До його створення долучилося багато людей з нашого села: батьків, дітей, вчителів, – ділиться Марта Кузьмич. – Якось одна жінка принесла до нас статую Матері Божої. Вона натрапила на неї, коли розчищала підвал, фігура була завалена землею. Ми відреставрували її, і ось Матір Божа стала окрасою кабінету.

За увесь час назбиралося понад сто ікон, щоправда усіх їх немає де вивісити, тому у музеї є лише п`ятдесят. Є серед експонатів й унікальні образи, привезені переселенцями із Лемківщини. Вони написані особливими техніками, лики святих тут зображено у квітковому обрамленні. «Тайна вечеря», «Розп`яття Ісуса Христа», «Богородиця з дитятком», «Ісус навчає учнів», «Святий Миколай», – усі ці образи дуже старі, до них молилося не одне покоління християн, тому вони несуть особливу, цілющу енергетику. Директор школи показує мені чорно-білі образи своїх дідуся і прабабусі.

– Вони у нашій хаті були завжди, скільки себе пам`ятаю, то є наша родинна реліквія, – каже Марта Ярославівна. – Я навіть рамки не міняла. Так і залишила ті чорні, що є. Бо якщо поміняю на нові,  втратиться їх автентичність. А ось цю старовинну ікону Богородиці з Ісусиком подарував минулого року наш земляк Володимир Бедриківський, коли почув про моє захоплення. Вона є окрасою нашої експозиції.

Марта Кузьмич розповіла, що мріє не лише зібрати чимало образів, але й ретельно їх описати. Загалом хоче до кожної ікони зібрати інформацію про те, хто і коли передав її, що на ній зображено, якою технікою виконана картина і що вона означає. Для цього хоче попросити допомоги у священика.

У колекції є багато і простих фотографованих образів. Але релігійного значення вони не втрачають, бо є намоленими нашими предками.

Усіх гостей школи Марта Ярославівна завжди приводить у цей кабінет-музей. Часто тут проводять уроки християнської етики з дітьми.

До речі, у планах колективу школи – закінчити і музей історії «Просвіти» у Мушкатівці, адже це славна патріотична сторінка з історії села.

                                                                                          Ірина Мадзій.

                                                                                          Фото авторки.

На фото: директор Мушкатівської школи Марта Кузьмич у музеї ікон.

                 Відреставрована фігура Матері Божої.