Зерно життя

Колекція бронзових скульптур

Автор колекції — Коваль Талісман

Проект має надати спостерігачу новий візуальний досвід, який дасть надію на відновлення мирного життя, відновлення країни, відновлення психічного стану всього народу. Проект подарує споживачеві візуального образу нову синергію думок, яка базуватиметься на переосмисленому горі та болю втрати, і водночас побудує новий ракурс. Ця перспектива базується на сильних і світлих почуттях, любові до своєї країни, народу, силі духу, незламності, єдності. Люди, які перемогли і об’єднали весь світ.

Зерно Життя / Grain of Life

Цією роботою я хочу спровокувати спостерігача на думку – що є тією силою, що бореться за виживання. У цій роботі я хочу представити новий візуальний образ, щоб надихнути/спонукати ідею відродження, подолання, перемоги життя та людства над агресією та війною.

Серце героя / Heart of Hero

У бронзовій скульптурі «Серце героя Азову» я втілив образ індивідуального меморіалу.

Об’єкту, який своєю формою не видає притаманних пам’ятникам героям, емоцій жалю, пригнічення, смути. Це міні копія великої скульптури.

Я хочу щоб в той момент, коли мама героя отримає цю скульптуру, і знайде найкраще місце для встановлення у своєму домі. Вона згадувала любов, тепло. Відчувала гордість і наповнювала свої спогади тільки позитивними моментами.

Ми нація, яка повинна багато чого зробити зі своєю свідомістю в майбутньому. І ми разом повинні розпочинати це вже сьогодні. З любов’ю до наших дітей.

Переродження / Rebirth

Лелека, з піднятою до сонця головою, дивиться в чисте небо. Його тіло переплітається з двозубом так само, як і наша культурна спадщина глибоко проникає у наше сьогодення. Двозуб — княжий символ Святослава Хороброго, є образом весняної блискавки та сил природи, які весною запускають нове життя.

Весна сходить на землю з крил лелеки, віщуючи радість і щастя. Здавна цей птах символізував любов до батька і матері, які благословили в цей світ. А тому вона є символом продовження роду, сімейного благополуччя та любові до рідного краю.

Ці два символи в поєднанні — є образом, що дає нам широке поле до роздумів щодо майбутнього нації. Переродження, де ми українці трансформували свою ідентичність.

Apple of knowledge / Яблуко пізнання

Роздумуючи над тим, що є квінтесенцією життя, які форми та символи можуть бути використані для вираження думки, я знайшов яблуко.

Сильний, глибинний та багатогранний символ. Наші пращури вважали, що яблуко є символом пізнання добра і зла. Саме пізнання та ідентифікація добра є рушієм розвитку життя. Маючи тверде чітке розуміння моральних та людяних правил життя ми можемо жити на одній планеті.

У фільмі «Земля» Олександра Довженко яблука у яблуневому саду використовуються як символ продовження життя.

Фільм засвідчує, що задля майбутнього щастя ланцюг кривавої помсти врешті переривається — вбивця лишається сам на сам, але йому водночас більше нікуди сховатися від людської зневаги, сама земля не приймає його.

Проект створення колекції бронзових скульптур «Зерно життя» реалізовано за підтримки Українського культурного фонду

Використовуючи ці символи предків, я довго працював над створенням живого образу нової історії українського суспільства. Яке живе у чистому відкритому світі, володіючи силами природи, створює новий етап розвитку — сіючи зерно життя.

 

 

Автор колекції «Зерно Життя» Коваль Талісман

kuznyatalismana@gmail.com