Боднарівка. Назва походить від антропоніма Боднар, котрий зі своєю родиною проживав на цьому хуторі. Розташований за 250 м від Шманьківців.

Є багато цікавих подій, які пов’язані з цим населеним пунктом. Зокрема, про себе нагадують окопи ще з Першої світової війни, які розташовані неподалік урочища «Боднарів Яр».

У 1944 році в помешканні Боднарів жили керівники воєнного аеродрому, який розташувався позаду каплиці Святого Миколая. Про це своєму онукові Петрові розповів колись дідусь Василь Боднар, котрий був очевидцем тих подій. Вищез­гаданий воєнний об’єкт був призначений для посадки військових літаків під час Другої світової війни. На його території були землянки, де проживали солдати, які обслуговували аеродром та злітну смугу й одночасно тренувалися стріляти. Одного разу під час таких занять із стрільби навіть пошкодили каплицю, та зго­дом її було відновлено. Після закінчення війни аеродром ліквідували, а нині там поле.

Вербівка. Назва походить від слово верба, тобто це було місце, яке поросло густими насадженнями верби чи верболозу. Розташований за 150 м від села.

Відомо, що на хуторі був панський фільварок. На його території розміщувало­ся шість будівель: одна з них кам’яна (житлова), а інші — дерев’яні для господарської діяльності. Також був сад та каменоломня, з якої, ймовірно, добували камінь для будови першої кам’яної церкви в Шманьківцях. Нині на місці Вербівки росте фруктовий сад.

В історико-мемуарному збірнику «Чортківська округа» подається інформація про те, що жителі Шманьківців були малоземельними, однак в селі був єдиний 25-ти морговий (близько 17,95 га) маєток, власником якого був Йосиф Геваніцький. На жаль, автор не вказав, яку саме назву мали володіння згаданого пана, але, ймовірно, він мав на увазі Вербівку, яка на той час була єдиним фільварком в селі.

Добрівка. За визначенням польського ономаста Едвард Плісевича встановлюємо що назва походить від зручного місцерозташування на угіддях. Розташований хутір  за 450 м від села (два двори).

Добровідка. Назва походить від «добра вода». Оскільки в місцевості відсутні струмки, джерела та потоки, стає очевидним те, що там була криниця з цілющою водою. Розташований за 2,51 км від села (один двір).

За замком. Назва виникла семантичним способом із додаванням займенника «за». Тобто «ділянка землі, яка розташовувана за об’єктом (замок)». Розташований за 223 м від села (один двір).

Джерело: Огородник, М. Маловідомі хутори Шманьківців // Свобода плюс Тернопільщина. — 2021. — № 34 (7 травня). — С. 3. — (Акценти).

Автор публікації висловлює щиру подяку за консультації щодо назв хуторів археологу, спелеологу та досліднику топоніміки і старожитностей краю Володимиру Добрянському.

Максим Огородник.