У Кропивницькому культурна громадськість продовжує обговорювати антологію «Поезія без укриття», що побачила світ на початку літа у видавництві «Discursus».

29 червня в ОУНБ імені Д.Чижевського за ініціативи книгозбірні та обласного осередку НСПУ відбувся круглий стіл, що мав назву «Література в умовах війни». Нагадаємо, що в Кропивницькому це вже третій захід, спрямований на презентацію цього унікального видання. Крім того, обговорення цієї антології вже відбулося у Херсоні, Львові, Червонограді, Луцьку, Чернігові.

Захід розпочався презентацією виставки, яку підготували працівники книгозбірні. Охочі могли ознайомитися з книгами, що побачили світ після 2014 року і висвітлюють як події неоголошеної війни на сході України, так і події повномасштабного російського вторгнення.

«Література в умовах війни опиняється в ситуації, коли виклик має сприйматися як нова можливість. З початком подій неоголошеної війни на сході України наша культура отримала феноменальне явище, яке має назву «ветеранська проза». Тому й ця розстріляна весна повномасштабної війни дала поштовх до творчості навіть тим, хто раніше не писав. Поява нових імен, жанрів, розробка сюжетів, тематичне осердя творів, написаних у дні війни, специфіка книговидавничого процесу» – наголосила на початку заходу авторка ідеї та упорядниця антології «Поезія без укриття», кандидатка філологічних наук, голова обласного осередку НСПУ Надія Гармазій.

«Маємо можливість говорити про лютий, який триває досі своєю мовою, в своїй державі, це великий здобуток! «Поезія без укриття» не має чітких меж, вона говорить простими словами, говорить складними метафорами і образами. Ця збірка, як клаптикова ковдра, з різних тканин віршів, зшите одне полотно книги. І яка б різна тканина не була – стара чи нова, товста чи легка, м’яка чи колюча, багата чи проста на барви – разом вона робить нове тло, нове укриття», – наголосила дизайнерка проєкту «Поезія без укриття», поетеса й літературна менеджерка Ірена Яніцька.

До розмови долучилися письменники, видавці, журналісти, педагоги, науковці з Кропивницького, Львівщини, Полтавщини, Київщини: Роксолана Жаркова, Василь Клічак, Наталка Фурса, Ольга Могильда, Павло Чорний, Сергій Гейко, Роман Любарський, Василь Бондар та багато інших.

Раніше ми повідомляли, що «Поезія без укриття» – перша в Україні антологія, що представляє поетичну фіксацію вражень першого місяця повномасштабної війни. Як наголошують ініціатори видання, 25% з кожного проданого примірника буде спрямовано на підтримку потреб ЗСУ.

2