Навесні, чотири роки тому, перед презентацією книжок Наталі Калиновської у нашій письменницькій організації  мені раптово стало погано. Я зателефонувала лікареві і просила якоїсь ради, адже мені треба бути на роботі і через дві години – презентація. “Яка там ще презентація! – вигукнув лікар. – Купи в аптеці таблетки і негайно йди додому, бо можеш …померти!” Стурбований голос доктора свідчив, що він не жартує. Я послухалась. Таблетки випила ще в аптеці й пошкандибала до Спілки письменників – забрати речі. Увіходжу в коридор – раптом чую в котрійсь із кімнат щебетливий жіночий голос. Просунулась далі й побачила незнайомку, яка називалася Наталею Калиновською, сказала, що через годину буде презентувати свої книжки. Я дуже здивувалася, що презентантка не хвилюється, не нервує, що зазвичай буває з іншими авторами, а розповідає веселі історії. Присутність поруч такої життєрадісної людини подіяла на мене так позитивно, що я трохи забула про свій стан, навіть передумала піти додому і залишилась. А наше спілкування з пані Наталею  знайшло своє продовження.

Не один рік я перебуваю в складі журі літературного конкурсу для учнівської молоді «У римах світлих оживає слово», оцінюючи твори юних прозаїків і подивляючи ентузіазм Наталі Калиновської. Здебільшого письменники переймаються власною творчістю, а авторка “Будванських передзвонів” не шкодує часу на творчість інших, поставивши перед собою благородну мету – відшукувати юні таланти.

Наталія Калиновська знайшла в собі сили протистояти нещадним викликам сучасності, не дозволила зруйнувати  свій естетичний і романтичний світ. Подиву гідне, що вона 30 років трудиться на кафедрі менеджменту і міжнародного підприємництва Інституту економіки і менеджменту, вміло поєднуючи  викладацьку й наукову роботу із поетичною творчістю.

Своїми враженнями під час літературного вечора Наталі Калиновської в Залі літературної слави Львівської обласної організації НСПУ поділилася її близька приятелька – поетеса й композиторка Вікторія Бондаренко, яка не один поетичний текст п. Наталі  поклала на музику. І цього разу вона виконала дві пісні на слова своєї подруги.

Модератор літературного свята, в.о. голови нашої Спілки Олесь Дяк привітав Наталю Калиновську з ювілеєм і  від імені голови Львівської облдержадміністрації п. Максима Козицького вручив їй заслужену відзнаку – почесну грамоту. На заході була ще й присутня  кураторка міських бібліотек Анастасія Нечипоренко. Вона вручила п. Наталі Подяку від відділу культури Львівської міської ради.

Презентація творчості Наталії Калиновської відбувалася на тлі ще однієї не менш важливої події – художньої «Виставки одного дня».  Саме так її означив ініціатор мистецького проєкту Олесь Дяк, коли представляв демонстрацію графічних робіт вже доволі відомого художника Олександра Володимирця. Присутні схвально оцінили твори п.Олександра, завважили, що його картини гармонійно вписалися в контекст звучання поетичного слова Наталі Калиновської і висловили побажання, щоб  у нашій Спілці і надалі  мали місце подібні заходи.

Леся БЕРНАКЕВИЧ, член НСПУ

Графіка Олександра Володимирця

Графіка Олександра Володимирця

 

Графіка Олександра Володимирця

Графіка Олександра Володимирця

 

Графіка Олександра Володимирця

Графіка Олександра Володимирця