Дві рейки, по яких щось їде, – така проста асоціація в кожного з нас від згадки про залізницю. Насправді ж це – справжнісінький конгломерат зі своїм життям, невидимим для багатьох, де тисячі людей  розподіляють місця в поїздах, продають квитки, ведуть інструктаж, готують їжу, перуть білизну, стежать за прямуванням поїздів по перегонах, контролюють навантаження та вивантаження вагонів і багато ще дечого! Та кому то цікаво? Для пасажира головне – сісти в  потяг, а вже яким чином той довезе його, куди тре’, його не хвилює. Все це – проблеми персоналу: пана моторОвого, невидимих провідниць та провідників, які діють в ролі привидів, можна сказати, бо їх бачать лише тоді, як квитки перевіряють та чай-каву розносять. Вряди-годи можна звернути увагу на обхідника, що б’є молоточком по колесах. Ну, ще – побачити чергового станції, який закриває й відкриває колію. Але, незважаючи на невидимість колійовців, їх часто бештають.

Ярослав Баран, який працює звукорежисером, постановником масових заходів та фотохудожником, вважає, що це несправедливо. У вільний від роботи час він написав і видав книжку під назвою “До уваги пасажирів – моя залізнична історія”, в якій виписані цікаві та кумедні трафунки, які ставалися з пасажирами під час мандрівки залізницею. Наприклад, його пригода, де він шукав нульовий вагон, перебігаючи уздовж 18-тьох вагонів з одного кінця поїзда в інший, написано в кращих традиціях Остапа Вишні. Ця книга – своєрідна подяка працівникам залізниці за те, що в більшості випадків вони без ексцесів доправляють пасажирів до потрібної зупинки.

Запрошені на презентацію головний інженер вокзалу станції “Львів” Ігор Соловій та заступник начальника вокзалу Андрій Кульбаба розповіли, що таку книгу було б добре продавати пасажирам у поїзді. Адже як пояснив автор, збірка “До уваги пасажирів…” покликана скоротити час мандрівки і при цьому зберегти хороший настрій людині. Книжку можна прочитати за дві години: рівно стільки їде електричка зі Львова до Трускавця. А очільник Львівської письменницької організації Олесь Дяк виступив із пропозицією – пропонувати книжку пана Ярослава скандальним відвідувачам, які, прочитавши  її, не лише б повертали собі чудовий настрій, а й викидали б у смітник вже написану скаргу!

“До уваги пасажирів – моя залізнична історія” – друга книга автора і його дебют у прозі. Її презентація відбулася в читальній залі Львівської обласної спеціалізованої бібліотеки імені Тараса Шевченка в рамках спільної угоди про співпрацю Львівської обласної організації інвалідів «Українське товариство сліпих» та Львівської обласної організації Національної спілки письменників України.

Леся Бернакевич, письменниця

1