З 12 серпня стартував проєкт, покликаний об’єднати українців за допомогою мистецтва. Організатори розповідають, що учасниками цього проєкту можуть стати митці, котрі воюють в лавах ЗСУ, добродійники, які працюють у волонтерських штабах, а також вимушені переселенці і біженці. Які малюють картини.

“Митці часто є лідерами думок у громаді. Вони згуртовують навколо себе активістів та мобілізують громадян, показують приклади активізму й вирішення нагальних проблем у громаді. Часто їх досвід цінний для певної кількості людей, може слугувати прикладом для молодшого покоління й взірцем для наслідування. Їх досвід цінний  ще й тим, що втілений у художній формі й через ті ж книги й картини передається іншим поколінням”, – розповів проєктний менеджер і автор проєкту Володимир Віхляєв.

Пан Володимир додає, що до кінця серпня військові ЗСУ, обдаровані хистом писати, малювати, фотографувати,  можуть подавати свої роботи й найкращі з них потраплять до книги, яку надрукують за результатами проєкту.

Ще одним проєктним менеджером “Досвіду війни: Українські голоси” є письменник, журналіст, літературний критик, засновник проєкту “Книжкові сили України”, редактор журналу “Дніпро” Ярослав Карпець.

У проєкті беруть участь відомий художник, поет та есеїст Анатолій Дністровий, директорка музею живої історії “Мамаєва Слобода” Каріна Олійник, боєць ЗСУ ДШВ (Десантно-штурмові війська) Дмитро Дінартович, видавець, журналіст, поет, редактор, перекладач Сергій Пантюк та багато інших.

Дедлайн подачі матеріалів – 31 серпня 2022 року

Організатори просять надсилати матеріали на поштову скриньку проєкту:  experienceofwarukrainianvoices@gmail.com

За результатами проєкту буде надрукована книга з творами, які будуть відібрані журі конкурсу.

Книги організатори обіцяють розіслати авторам та бібліотекам України.

Проєкт «Experience of war: Ukrainian voices – Досвід війни: Українські голоси» втілюється в межах Active Citizens Camp, який є частиною програми House of Europe за фінансової підтримки Європейського Союзу та адмініструється ГО “Місто Активних Громадян”.

“Дім Європи” (House of Europe) – програма, що фінансується Європейським Союзом, створена з метою підтримки професійного та творчого обміну між українцями та їхніми колегами в країнах ЄС. Програма фокусується на культурі та креативному секторі, освіті, медицині, соціальному підприємництві, медіа та роботі з молоддю.

Active Citizens Camp (Табір Активних Громадян) – це платформа для розвитку лідерського потенціалу та соціальної відповідальності молоді, поширення досвіду, генерації ідей, усвідомлення можливостей для підвищення спроможності громад.

Британська Рада – це міжнародна організація Сполученого Королівства, що працює у більш ніж 100 країнах на шести континентах. Мета діяльності – розширення культурних відносин та розповсюдження освітніх можливостей.

«Активні громадяни» – програма Британської Ради для молоді у галузі міжкультурного діалогу і соціального розвитку, яка реалізовується у 68 країнах світу.