3 вересня відбулась презентація фотокниги Дмитра Демішева про сучасний стан зони відчуження

Колись звичайна географічна назва Чорнобиль набула багатогранного трагічного звучання…
26 квітня 1986 світ став свідком жахливої катастрофи в історії людства, наслідки якої досі віддаються жахливим відлунням.
Кожен рік ми бачимо згадки про Чорнобиль і Прип’ять у фільмах, книгах, віршах, але насамперед як про світову трагедію і це дійсно так, але 3 вересня відбулась презентація фотокниги “Чорнобиль: сучасне обличчя”, де можна було відчути атмосферу тих місць в контексті тривожної краси.
Автор і неймовірний фотограф – Дмитро Демішев, по новому відкрив для себе зону відчуження і захотів поділитись власним баченням Чорнобилю зі всіма, що 100 % в нього вийшло.

“Ця книга- квінтесенція моїх неймовірних вражень!”- пише в своїй книзі Дмитро.

Побачене дуже захопило і відняло мову у відвідувачів презентації: неймовірної краси природа, що намагається вижити і пролазить через індустріальні об’єкти, величезний новий безпечний конфайнмент, кладовище кораблів і барж, види з вікон домівок, куди більше ніхто не повернеться та люди, що працюють у цьому небезпечному місці.
Найемоційнішими були фото людей, що й понині долають наслідки катастрофи і роблять все, щоб не дати їй повторитися. Кілька тисяч людей регулярно приїздять працювати на станції та інших підприємствах дотепер.
Найбільше Дмитра Демішева вразило місто Прип’ять, місто-привид, яке будувалося в 70-х роках минулого століття як місто атомників, для молодих родин, які прибули зі всіх куточків СРСР будувати та працювати на ЧАЕС. Будівлі, оглядове колесо, яке мало відкритися напередодні аварії, але на ньому так і не судилося покататися, мозаїки в державних установах, кафе, де в день вибуху зіграли весілля… Тут на дахах ростуть дерева, а в квартирах збереглась особлива аура та тодішня атмосфера: характерні для того часу сервізи, серванти, шпалери, ванні кімнати. А поряд – річка Прип’ять, яка тече, ніби нічого не сталося. Все це викликає одночасно і спустошення, і біль, і надію, що попри все – людство вижило, природа без людини відродилась, а значить перемогла.
Книга має на меті розкривати туристичний потенціал Чорнобильської зони відчуження, формувати позитивний імідж та демонструвати ті позитивні зміни, що відбуваються там на шляху до «зони відродження» та «території змін».
Фотопроєкт тривав з 2018 по 2021 роки та зібрав сотні унікальних світлин зі знаковими об’єктами та ландшафтами зони відчуження.
Ініціативу реалізовано за підтримки Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державного підприємства «Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження», Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська атомна електростанція», інших підприємств, організацій та установ, що належать до сфери управління Агентства, а також ряду громадських організацій та активістів.

Анастасія Костенко, cтудентка МАУП 2-ого курсу

Автор фото – Віталій Яценко

55