2 квітня, у Міжнародний день дитячої книги, завершився Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Цього дня у головній дитячій бібліотеці нагородили (заочно) лауреата Всеукраїнської літературної премії імені Всеволода Нестайка. Цьогоріч премію отримав Віталій Запека за книгу «Полінка». Цей письменник нині у лавах ЗСУ захищає від окупантів нас і нашу Україну на Сході, у зоні бойових дій. Також у рамках події відбувся Книжковий фестиваль «Історії доби непереможних» та фінальна супер-гра для лідерів читацьких перегонів КнигоTIME.

На свято до бібліотеки завітали багато почесних гостей:

Олег Єресько, генеральний директор директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти та науки України;

Володимир КОЛЯДЕНКО, віцепрезидент Київської торгово-промислової палати;

Ростислав Палагусинець, заступник керівника відділу Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків апарату Верховної Ради України;

Федір ШАНДОР, професор Ужгородського національного університету;

Олексій КОНОНЕНКО, директор Національного видавництва дитячої літератури «Веселка»;

Алла Гребенюк, директор КУ «ІРЦ Коростишівської міської ради», авторка проєкту «Особливий лелека»;

Олександр МІЛОВЗОРОВ, заслужений художник України;

Ірина Бекетова, представник Музею українського народного декоративного мистецтва;

Андрій Кокотюха, сучасний дитячий письменник;

Віталій Запека (онлайн) – письменник-лауреат;

Євген Тур, український художник-реставратор;

Олексій Жадейко, український мистецтвознавець.

Разом із нами також були вірні друзі і партнери бібліотеки – військовий оркестр військової частини 3030 25-ї бригади охорони громадського порядку ім. князя Аскольда Національної гвардії України, диригент Василій Канчій. Музиканти подарували присутнім патріотичні композиції, які добре знають і люблять дорослі і маленькі українці.

З вітальним словом до присутніх звернулася генеральний директор бібліотеки Алла ГОРДІЄНКО. «Ми щасливі, що наша країна багата на прекрасних дитячих письменників. Але ми маємо значно більше маленьких вдячних читачів їхніх творів, які виростають в еліту і гордість українського суспільства. Боляче, що усі ми маємо проходити сьогодні такі важкі випробування», – зазначила Алла Іванівна.

«Непереможна та єдина читацька Україна» – подія, яка тривала тиждень. Під час неї було зібрано десятки надихаючих історій з усіх куточків  України, презентовано читацькому загалу книги, написані після 24 лютого 2022 року, або ж розповіді про героїчних дітей, які багато зробили для перемоги, надихаючи своїм прикладом інших. Віддалені читачі бібліотеки, які фізично не мали змоги прийти до нас, надсилали відео зі своїм героїчними історіями про книги чи героїв свого міста. Їх можна переглянути на сторінці бібліотеки у ФБ.

Щоденно упродовж тижня проходили автограф-сесії з письменниками, творчі зустрічі, майстерки та КнигоTIME за різними тематиками. Утворився потужний КНИГОміст, який поєднав авторів книжок, бібліотекарів, читачів в інфопросторі завдяки спільному контенту.

Національний марафон «Діти України читають» об’єднав шанувальників книги як в Україні, так і за її межами.

І ось тиждень читання добіг фіналу і наші читацькі перегони «Героїчні історії для дітей і про дітей» завершилися.

На урочистостях оголосили трійку фіналістів за підсумками тижневої гри у програмі весняних читань для читачів бібліотеки та стартувала СУПЕРгра «Живі письменники» за книгою-лауреатом Всеукраїнської літературної премії ім. Всеволода Нестайка. За її результатами переможцем визнано   Данила Пустильніка (10 років).   

Зворушливим видалося і нагородження лауреата Всеукраїнської літературної премії ім. В. Нестайка. Ця премія заснована Національною секцією Міжнародної Ради дитячої та юнацької книги (UA IBBY), Національною бібліотекою України для дітей та родиною Всеволода Нестайка для відзначення сучасних українських дитячих письменників. Лауреата та усіх присутніх вітали зі сцени Алла Гордієнко, Олег Єресько, Федір Шандор. З лауреатом-2022 спілкувалися онлайн, бо він нині на передовій. Для Віталія Запеки здобуття премії стало неочікувано приємним сюрпризом. Він дякував з екрана, з передової, усім присутнім дітям і дорослим, і обіймав усіх з розгону. Обіцяв одразу після Перемоги завітати до НБУ для дітей. Хоча насправді безмежну вдячність до нього відчуваємо усі ми тут, у тилу, бо завдяки пану Віталію та його побратимам маємо змогу сьогодні святкувати, усміхатися, читати книги у теплі і відносній безпеці.

Для нас було великою честю вітати сьогодні в бібліотеці людину, дотичну до створення бібліотеки – Олександра Міловзорова, заслуженого художника України. Виступаючи перед дітьми, Олександр Петрович ностальгічно поринув у події 45-річної давнини, з теплом згадував людей, які стояли біля витоків створення палацу книги і читання на Януша Корчака, 60. До 55-річчя бібліотеки ми створили цикл відеосюжетів про творців Національної бібліотеки України для дітей. Усі вони містяться на каналі бібліотеки в YouTube – заходьте і дивіться.

Після завершення урочистої частини свята на читачів чекало багато книжкових (і не тільки) івентів у просторах бібліотеки. Кожен обирав собі до душі Читацькі забаганки: Книжкова Фортуна. Бібліолотерея; Бібліоігротека. Сімейний турнір; Бібліотека-привид. Бібліотечна квест кімната; майстер-клас від Biblio-ARTмайстерні; виставка «Парад найкращих книг», присвячена лауреатам Всеукраїнської літературної премії ім. Всеволода Нестайка; театралізована вистава за книгою Дж.Дональдсон «Ґруффало»; селфі з Ґруффало; автори щасливого читацького дитинства; майстер клас для наймолодших читачів з груп «Казкотерапія» та «Happy junior»; Дряпанка – символ Великодня; майстер-клас; книжково-ігровий простір «Book&Play»; майстер-клас із розпису гільз та шоломів тощо. Тож Міжнародний день дитячої книги вдався на славу! Незабутні враження від нього спонукатимуть дітей і дорослих до пізнання нових книг і пригод.

Інформація НБУ для дітей

IMG_9999

IMG_9896

IMG_9862