Кажуть, щоб пізнати людину, – треба побувати на її батьківщині. Що стосується письменника, директора Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка й головного редактора «Буковинського журналу»  Мирослава Лазарука, то особливості його краю завжди при ньому. Адже в студентські роки він  приходив на лекції в університет у вишиванці й сердаку, чим засвідчував свою позицію, що було доволі вільнодумно. В ті роки без ризику народну ношу можна було собі дозволити  хіба що на театральній сцені… 

Так ось нещодавно в Залі літературної слави Львівської письменницької організації відбулася зустріч з цим неординарним чоловіком, буковинським поетом Мирославом Лазаруком, а саме – презентація його нової поетичної збірки «Тилинка й литаври» в серії «Третє тисячоліття. Українська поезія». Тилинка – це музичний гуцульський духовий інструмент, який вважають Господнім творінням.  Він народжує і сумовиті ноти, і – веселі. Тилинку можна почути і на весіллі, і тоді, коли людину відпроводжають в останню путь. А ще тилинка звучить в супроводі литавр як заклик до боротьби за волю.

Правда, сам автор під час презентації на тилинці не грав (це віртуозно робив доцент Львівської музичної академії, фольклорист і педагог Любомир Кушлик), зате показав себе вправним цимбалістом… Як зізнався пан Мирослав, це – його дебют, перше доторкання до горизонтальних струн. Бо досі він мав справу лише з баяном.

Про творчість Мирослава Лазарука ділились своїми враженнями відомі особистості Львова – шевченківські лавреати Ігор Калинець та Роман Горак, професор Андрій Содомора, академік, доктор філологічних наук Василь Лизанчук, Данило Ільницький – автор передмови до книжки «Тилинка й литаври», народний артист України Святослав Максимчук, літературознавець й історик Петро Шкраб’юк, заслужений діяч мистецтв України, поет Олесь Дяк, політик і науковець Василь Куйбіда, депутат обласної ради, журналіст Петро Цеголко, сестра Володимира Івасюка Галина Криса-Івасюк,  Оксана Смерека-Малик, літературознавець Віктор Палинський, Богдан Дячишин. Готував літературне свято і модерував – Олександр Масляник.

Завершальне слово на честь презентанта виголосив очільник Львівської обласної організації НСПУ Олесь Дяк.

Пресслужба Львівської обласної організації НСПУ

IMG_4946=