Офіцинський Р. Історія УПА. – Харків: Фоліо, 2021. – 126 с.

Побачила світ науково-популярна книжка Романа Офіцинського «Історія УПА». Вона доступна в двох варіантах: електронному і паперовому.

Автор – доктор історичних наук, професор, лауреат Премії імені Дмитра Яворницького. Відомий збірками поезій та прози, зокрема бувальщин «Червона лінія» (2018).

У десятьох розділах ідеться про важливі складові діяльності Української Повстанської Армії: ідейні засади, структура, керівництво, озброєння, повсякдення, бої, сучасне сприйняття тощо.

Як наголосив Роман Офіцинський, УПА символічно вела відлік від 14 жовтня 1942 року, організовано діяла до 1954 року. Окремі бійці воювали до квітня 1960-го, а поодинокі переховувались до здобуття Україною незалежності. Повстанська пісня «Зродились ми великої години» стала маршем нової української армії, котра від 2014 року воює проти російського агресора.

УПА воювала на території, що в 1944 році сягала 150 тис. кв. км, де проживало 15 млн осіб. Це приблизно чверть території та третина населення теперішньої України, або ж площа більша від Греції з населенням Нідерландів.

Автор видання показав, як УПА знекровлювали на західних українських землях мобілізацією до радянської армії та на роботи в Донбас, депортаціями, колективізацією, ліквідацією греко-католицької та насадженням російської православної церкви та ін.

Проти УПА у 1946 році воювало 107 тис. бійців НКВС і Радянської армії, винищувальних батальйонів, агентурно-бойових груп. У 1944–1955 роках загинуло 155 тис. повстанців, у т. ч. 1,7 тис. у східних областя.

За участь в УПА чи її підтримку сумарно радянські репресії зачепили майже кожного десятого мешканця Західної України – до півмільйона осіб. Серед них 134 тис. арештованих, 155 тис. убитих, 203 тис. висланих.

Словами Романа Офіцинського, в сучасній російсько-українській війні бойовий досвід УПА слугує взірцем стійкості в надважких умовах. Такий же героїзм показують нині й оборонці Маріуполя, зокрема полк «Азов», який завше підкреслює свою духовну єдність з УПА.

Саме тому книжка «Історія УПА» Романа Офіцинського знайде найширше коло доброзичливих читачів – шанувальників минулого України.