Бережани завжди раді туристам, а туристи раді поринути в чарівну ауру нашого старовинного міста. У серпні в Бережанах побував відомий український письменник Степан Процюк, котрого вважають одним із найцікавіших креативних сучасних письменників-інтелектуалів.

Степан Процюк народився 13 серпня 1964 року в селі Кути Бродівського (нині – Буського) району на Львівщині у сім’ї політв’язня. Через кілька років родина переїхала до Івано-Франківської області. Закінчив Івано-Франківський педінститут та аспірантуру Інституту літератури НАН України. Кандидат філологічних наук. Викладає сучасну українську літературу в Прикарпатському університеті Івано-Франківська.

Твори Степана Процюка перекладені кількома іноземними мовами (німецькою, російською, словацькою).  Наприкінці 2008 року в Баку вийшов переклад роману Степана Процюка «Тотем». Перекладав книгу відомий азербайджанський письменник та видавець Ельчин Іскендерзаде. Зараз роман перекладається ще кількома іноземними мовами. 30 вересня 2012 року на своїй сторінці у facebook Степан Процюк повідомив про те, що став членом Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу. У вересні 2015 отримав відзнаку “Золотий письменник України”.

Приємно було познайомитись і поспілкуватися з ним та його дружиною Любов’ю в дворику міської  ратуші. Тут вони відвідали музеї, замок, книгарні, цікаві бережанські місця. Відчуття духу старовини не залишилося непоміченим. Адже приємно дізнатися про враження письменника з таких його захопливо-експресивних слів у соцмережі facebook: «Усередині цього замку ще тепле неприкрашене серце пані Історії. А крізь вікна проростає небо…». А ще приємно читати автограф-привітання бережанцям із Днем міста від таких неординарних людей.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

.

3

2