20 січня в Національній бібліотеці України для дітей стартував новий проєкт «Камуфляж». Його першою сторінкою стала зустріч «Барон збирає друзів-волонтерів».

Мета проєкту – організувати для дітей-читачів (щомісячно) впродовж 2023 року зустрічі з військовослужбовцями, волонтерами, медиками, надзвичайниками – непересічними особистостями, небайдужими і чуйними до людського горя і біди, які вносять безпосередній вклад у Перемогу України над російським окупантом.  Ці прекрасні люди мають внутрішню потребу допомагати і підтримувати тих, хто постраждав від російської повномасштабної агресії, вони безкорисливо і безоплатно творять позитивні зміни в долі співвітчизників і неньки України. Їхній час і зусилля інвестуються у вирішення суспільних проблем.

Ще з перших хвилин перебування в приміщенні бібліотеки пес Барон перебрав на себе увагу всіх присутніх. Навіть почесні гості з Міністерства культури та інформаційної політики України та Уповноважений із захисту державної мови забули на мить, що вони поважні чиновники, і щиро раділи разом із дітьми.

Проте за щасливим вилянням хвостом кудлатого чотирилапого улюбленця – титанічна робота рятівника і захисника.

Оскільки пес Барон сам не володіє людською мовою, всю інформацію від його імені озвучувала рятівниця  зоозахисної організації UAnimals Олена Біла. Вона презентувала дітям діяльність організації у 2022 році, розповіла про тисячі врятованих на прифронтових та окупованих територіях тварин, визначальну роль Барона-психолога у цих рятувальних операціях.

З 2016 року UAnimals пропагує гуманне ставлення до тварин, їхній захист від експлуатації та знущань. За останні роки їм вдалося заборонити цирки з тваринами у двох десятках міст, домовитися про відмову від натурального хутра з кількома десятками дизайнерів, а також добитися прийняття кількох важливих зоозахисних законів.

З 24 лютого 2022 року головні зусилля UAnimals зосереджені на порятунку тварин, які постраждали від війни: фінансовій підтримці притулків, забезпеченні тварин кормом, допомозі у відбудові притулків, постраждалих від обстрілів, евакуації тварин в інші країни чи в більш безпечні місця в Україні тощо. Юристи  організації займаються питаннями жорстокого поводження з тваринами і домоглися на законодавчому рівні прийняття законопроєкту в першому читанні щодо заборони феєрверків.

Пані Олена подякувала дітям і дорослим, присутнім у залі, за підтримку, закликала долучатися до допомоги постраждалим тваринам.

Діти, які завітали на зустріч, були дуже активні, задавали багато запитань та й самі демонстрували знання про Барона та його рятівну місію, чим приємно подивували його власницю.

Діяльність Благодійного фонду «Вільні люди. Україна» презентувала його президент, волонтер Олеся Петрук. Фонд надає допомогу ЗСУ, іншим військовим формуванням, правоохоронним (спеціальним) органам, органам цивільного захисту, добровольчим формуванням територіальних громад, іншим особам, які забезпечують національну безпеку і оборону. Крім цього, фонд постійно допомагає військовим, УБД, які зазнали поранень та проходять лікування в медичних закладах, реабілітаційних центрах тощо, та потребують підтримки; родинам учасників бойових дій;  медичним закладам та установам соціального захисту, де проходять лікування та реабілітацію учасники бойових дій.

Звісно, що пріоритетом у роботі організації  є військові, що знаходяться в зоні бойових дій в даний час.

Надзвичайно атмосферно в нинішніх умовах прозвучав виступ на заході В’ячеслава Купрієнка. Письменник, волонтер, бард виконав під гітару для присутніх у залі кілька власних пісень про трагічні сторінки історії сучасної України, а також презентував дітям свою нову книгу «Мишаськів догоридриг». «В умовах війни, постійних повітряних тривог знімати дитячу тривожність, давати справжню духовну поживу і дарувати радість, як ніхто інший, здатна хороша сучасна книга для дітей. Я щасливий, що вдалося написати «Мишаськів догоридриг», здатний викликати позитивні емоції та щиру дитячу усмішку», – зазначив автор-виконавець.

Старт нового бібліотечного проєкту зібрав у книжковому просторі сотні дітей і дорослих. Серед них і почесні гості: Ростислав Карандєєв, перший заступник міністра культури та інформаційної політики України, Тарас Кремінь, уповноважений із захисту державної мови, Олена Панамарчук, директор Директорату соціокультурного розвитку Міністерства культури та інформаційної політики, Євген Лавро, керівник експертної групи з релігій та етнополітики Директорату соціокультурного розвитку Міністерства культури та інформаційної політики, Світлана Доценко, завідувачка науково-експозиційного відділу соціогуманітарних складників війни Музею історії України у Другій світовій війні та інші.

Ростислав Карандєєв, звертаючись до присутніх, зазначив, що дорослі мають дбати про дітей, щоденно робити їхнє життя щасливішим, яскравішим, змістовнішим. На перемогу працюють не лише люди, а й тварини. Кожна дитина, виготовляючи сувеніри, малюючи малюнки, вишиваючи Рушник Перемоги, плетучи маскувальні сітки, – робить свій вагомий внесок у здійснення найзаповітнішої мрії усіх українців.

Цей захід став спробою залучення читачів до благодійності, формування патріотизму, внутрішньої потреби кожної людини у безкорисливій допомозі, емпатії, свідомого громадянства, небайдужості та чуйності до чужого болю, особистої відповідальності за добробут своїх співгромадян, життя тварин та долю країни. Бо діти, які зростають благодійниками, – милосердні, вони здатні відчувати неймовірну радість від того, що комусь простягли руку допомоги, власну приналежність до згуртованого суспільства, бути важливою складовою величезного цілого, вдячним, впевненим у собі, соціально відповідальним громадянином та просто Людиною честі і гідності.

Бо будь-яка посильна допомога – безцінна. «Малі послуги, що надаються вчасно, є найбільшими благодіяннями для тих, хто їх отримує», – сказав філософ Демокріт.

Дуже символічно, що новий патріотичний бібліотечний сторітелінг-клуб «Камуфляж». Історії нескорених» стартував у

День вшанування захисників Донецького аеропорту.

Усі події відбулися із додержанням вимог військового стану та протиепідемічних вимог.

 

Людмила Бацай

7

3

11 (3)

12