Постать незабутнього майстра короткої прози Василя Портяка (1952-2019) – самобутня й цікава. Хтось із нас знав особисто Василя Васильовича, хтось був знайомий із ним через його новелістику. Чотири роки тому було засновано Міжнародну літературну премію короткої прози імені Василя Портяка, мета якої – не тільки вшанувати пам’ять митця, а й відкрити нові імена.

Літературно-меморіальний музей Івана Карпенка Карого та Кіровоградська обласна організація Національної спілки письменників України запрошують взяти участь у літературній зустрічі «Василь Портяк і ми», під час якої відбудеться презентація антологій премії, заснованої на честь письменника.

Яку роль відіграє постать Василя Портяка у зрізі літературного процесу другої половини ХХ – початку ХХІ століття, якою мірою добре ми знаємо його як письменника і сценариста, як працює в умовах воєнного сьогодення оркомітет премії, заснованої на його честь, хто бере участь і хто перемагає у цьому конкурсі, які ще в Україні конкурси є сьогодні та які можливості вони відкривають перед творчими людьми, а також про те, які критерії до оцінки художності твору ставить сьогодення і якою мірою на них орієнтуються сучасні письменники – про все це говоритимемо під час заходу «Василь Портяк і ми» із знаними літераторами Ольгою Полевіною та Василем Бондарем. Спеціальним гостем заходу стане один із ініціаторів Міжнародної премії імені Василя Портяка, відомий український поет, прозаїк, публіцист, драматург Василь Трубай.

Модеруватиме розмову голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України, кандидатка філологічних наук Надія Гармазій.

Захід відбудеться 4 липня 2023 року в Літературно-меморіальному музеї Івана Карпенка-Карого.

Початок – 16:00.