У неділю, 25 вересня, на вулиці Валовій у Тернополі відбулося урочисте відкриття пам’ятника, присвяченого відомому краєзнавцю, археологу, історику та громадському діячеві Ігорю Гереті. Пам’ятник відомому тернополянину встановили з нагоди відзначення 78-річня з дня його народження.

Ігор Герета наче живий прямує бруківкою на зустріч людям. Автор такої оригінальної ідеї — скульптор, вихідець з Тернополя Олесь Маляр, – повідовляє прес-служба Тернопільської ОДА.
Модель майбутнього пам’ятника визначали на засіданні художньої ради. Експерти обрали найкращу й найоригінальнішу модель, яку ще й схвалила донька Ігоря Герети.
Архітектор пам’ятника — голова правління Тернопільської обласної організації Національної спілки архітекторів України Олег Головчак. Замовник — тернопільська обласна організація товариства «Меморіал» ім. В. Стуса.
«Це була неординарна та унікальна особистість. Його внесок у боротьбу України за незалежність — безцінний. Він завжди провадив активну громадську діяльність, будив національну свідомість. І до нього завжди тягнулися люди. Свій день Ігор Герета проводив у спілкуванні з людьми, а вночі творив свої наукові праці», — відзначив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна.
До слова, місце розташування пам’ятника — доволі символічне. Колись саме на цій вулиці, замість теперішньої споруди управління Національної Поліції в Тернопільській області, розташовувався старий музей, у якому працював Ігор Герета.