У своїй дебютній вексилологічній книзі Що ви несете?” Дмитро Дубілет розповідає найцікавіші історії про прапори усіх країн світу. Зайве говорити про масштаб цієї особистості, чи не кожного дня чуємо новини в ЗМІ про пана Дмитра і його багатогранну діяльність. Кажуть, що талант від Бога і якщо людина талановита, то обдарована дана особистість у всіх сферах життя. Політик, бізнесмен, банкір, співтворець Monobank, радник голови СБУ, міністр Кабінету міністрів України та ін.. Сьогодні пан Дмитро виступає в новій іпостасі – автора книги, яка народилась у видавництві Yakaboo Publishing

– Як виникла ідея створити книгу про прапори різних країн?

– Після того, як я хотів прочитати якусь книгу про прапори, але виявилось, що на цю тему написано лише енциклопедії або книги для дітей.

Де і в кого навчались науці вексилології?

– Вчителя не було. Ну, хіба що Шелдон Купер. Загалом моя вексилологічна пристрасть з’явилась в 1996-ому році. Я тоді дивився чемпіонат світу з футболу і закохався у прапори, які показувалися на екрані біля рахунку. Пам’ятаю, у першому матчі на тому чемпіонаті зустрічалися Італія та Ірландія з майже однаковими прапорами! Тоді я не знав, що це не просто збіг, а вплив Наполеона Бонапарта.

Чи існує в Україні Інститут вексилології? Чи хотіли б його очолити?

– Не чув про такий. Але існує геральдичне товариство. Очолити дуже хотів би, але доводиться займатися усілякими дрібницями на кшталт банків.

Прапор – це свята реліквія для кожного громадянина будь-якої країни. Що ви думаєте про прапор? Яку він несе цінність для людини й людства?

– Якщо чесно, я не дуже люблю цей пафос навколо прапорів. У багатьох країнах передбачено покарання за спалювання національного прапору. В цьому плані мені ближче Данія та Японія, у яких закони забороняють спалювати прапор будь-яких країн, крім власного.

У вас багато талантів: бізнесмен, підприємець, політик. Які ваші амбіції в письменстві?

– Дякую! Це була моя перша книга. Якщо чесно, не певен, що наважусь на написання ще однієї. Принаймні найближчим часом точно.

Як знайшли видавця для своєї книги?

– Я познайомився з кількома видавництвами, але підхід Yakaboo мені здався найбільш професійним.

Коротко розкажіть найзахопливішу історію прапора.

Ох, важко обрати… Ну, наприклад, прапор Бермудів. На ньому зображено корабель, який розбився об скелі, але 150 пасажирів (та один собака) вижили. Згодом один з цих пасажирів на ім’я Крістофер Ньюпорт дістанеться Америки та заснує там перше вдале підприємство з вирощування тютюну, чим підірве багаторічну монополію іспанців. Для цього йому довелося провести контрабандою насіння тютюну з острова Тринідад (за цей злочин за іспанськими законами належала страта). А ще, оселившись в Америці, Крістофер одружився з місцевою дівчиною на ім’я Покахонтас, відому всьому світу з диснеївського мультфільму.

Що для вас символізує український прапор?

Наш прапор — один з чотирьох так званих біколорів, та єдиний не червоно-білий біколор.

Чи плануєте поїздити по Україні з книгою та презентувати її в бібліотеках?

– Ні, не планував.

Розпитував Ярослав Карпець