Після кількох місяців перерви нарешті побачили світ чергові номери журналу «Золота Пектораль». Не буду нарікати на фінансову скруту – часописи з багатолітньою традицією від цього не «воскреснуть», їх погубили наші урядовці за всі роки української незалежності.

Я відповідаю за своє «золотопекторалівське господарство», а державні мужі мусять подбати про українську культуру загалом і письменників зокрема. Ще раз наголошу: не про розмите формулювання, яко «захист української книги» нині має вестися мова, а дієвий захист багатьох талановитих письменників, котрі не мають (і не мали!) коштів, щоб видати пристойну книгу. Владцям потрібно допомагати журналам та альманахам, де літератори можуть читачам репрезентувати свої творчі ужинки.

Це правда, що вже два місяці мені доводеться боротися з підступною хворобою і, слава Богові, зараз почуваюся значно краще. Дякую за лікування і мудрі поради тернопільським нейрохірургам і невропатологам. Але, як ви бачите, і за цей час не переставали працювати однойменне видавництво і веб-сайт журналу. Сподіваюсь до кінця року втілити в життя ще кілька творчих задумок, але на все свій час.

……

 Отже, журнал «Золота Пектораль» № 4 (48) за 2019 рік подає ПРОЗУ Мирослава Дочинця, Олеся Волі, Петра Маліша, Левка Різника, Віри Марущак, Сергія Дзюби,  ПОЕЗІЮ Станіслава Бондаренка, Тетяни Винник, Анатолія Мойсієнка, Василя Головецького, Олеся Дяка. Олександра Козинця, Валентини Люліч, Євгенії Юрченко, Людмили Ромен (Шевченко), Володимира Мацикура, Наталії Бурило, Миколи Сидорчука. У рубриці ДЕБЮТ – поезія Сергія Зубця, У рубриці МОЛОДЕ ВИНО вірші тернопільських поетес, майбутніх філологинь – Марії Полиняк, Анастасії  Хандій, Юліани Нестерович, Віри Карпінської, Вероніки Чайківської. У рубриці З ПЕРЕКЛАДІВ – творчість Артюра Рембо (переклад В. Дячуна), Олжаса Сулейменова (переклад О. Гончаренка). ЕСЕЇСТИКУ презентує Володимир Карачинцев, Володимир Вознюк, Богдан Мельничук, Богдан Чепурко. ДРАМАТУРГІЮ – Ігор Гургула. КРИТИКУ – Надія Гаврилюк, Ірина Фотуйма, Іван Прокоф’єв. У рубриці МИСТЕЦТВО Олександр Масляник розповідає про творчість художника Iвана Шмiла.

P.S. Авторські примірники будуть надсилатися редакцією вкінці серпня. Телефони, електронна пошта головного редактора є на веб-сайті журналу “Золота Пектораль”. Звертайтеся!!! Будемо виправляти свої помилки. Сподіваюся на ваше розуміння і підтримку. Щиро – головний редактор журналу Володимир Погорецький.

.

zol копия