27 березня 2018 року у м. Чортків Тернопільської області у приміщення зали РБК ім. Рубчакової (вул. Івана Франка, 1) відбудеться наукова конференція на тему: «Чортківська офензива: історичні паралелі».

Початок роботи наукової конференції о 13:30.
Під час конференції розглядатимуться питання щодо відзначення 100-річного ювілею Чортківської офензиви – визначної сторінки воєнної історії України періоду національно – визвольних змагань 1917–1921 рр. – на загальнодержавному рівні, повідомляє “Вголос”.
Також в ході дискусій та обговорень будуть проведені історичні паралелі між воєнною ситуацією та воєнними подіями 1917 – 1921 роках і теперішніми воєнними подіями на сході України (так звана антитерористична операція).
В ході обговорень та дискусій будуть напрацьовані відповідні звернення до державних органів та інших структур щодо відзначення цієї річниці, визначатимуться напрямки науково – просвітницької роботи, зокрема, тематика наступних наукових конференцій, за результатами яких видаватимуться наукові збірники, та інші тематичні питання. А також підведемо підсумок роботи, яка була окреслена на першій науковій конференції, що була проведена 06 грудня 2017 року на тему «Чортківська офензива: відгомін призабутого тріумфу».
Серед запрошених гостей:
Фешовець Олег Васильович – кандидат філософських наук, завідувач Центру українських військових традицій та патріотичного виховання Науково-дослідного інституту українознавства МОН України, Головний редактор Львівського мілітарного альманаху «Цитаделя».
Дєдик Олександр Георгійович – науковий співробітник Центру українських військових традицій та патріотичного виховання Науково – дослідного інституту українознавства МОН України, заступник Головного редактора Львівського мілітарного альманаху «Цитаделя».
Слободянюк Михайло Васильович – директор музею Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана П.Сагайдачного, заступник Головного редактора Львівського мілітарного альманаху «Цитаделя».
Спеціально запрошені гості:
Офіцер Національної академії сухопутних військ України Шеремета Святослав – секретар державної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій.
Данилюк Роман, позивний «Маджахед» – воїн АТО з 2014 року по даний час, розвідник.
Галущак Михайло – ветеран АТО, аспірант Науково – дослідного інституту українознавства, член Політради ВО «Свобода».
Зазначимо, що Чортківська офензива Галицької Армії тривала в період з 7 по 28 червня 1919 р. Історик Олександр Дєдик зазначає, що під час цієї наступальної операції галичани щодня долали майже 6 км, коли, до прикладу, російський Брусилівський прорив 1916 р. не перевищував 3 км на добу. Армія ЗУНР змусила відступати вдвічі чисельніше польське військо по всій лінії фронту. Лише за браком боєприпасів Чортківська офензива не досягла своєї кінцевої мети – звільнення українських земель від польських окупантів.
До речі, у Києві одну з вулиць назвали іменем Олександра Грекова, який командував Чортківською офензивою проти Війська Польського у 1919 р.