Складати вірші може більшість, а поезію – одиниці, римувати сяк-так доступно кожному, а творити перли – не багатьом, як зрештою і в інших видах мистецтва, зокрема художній фотографії: фотоапарат один, а в руках кожного індивіда функціонує по-різному. Один фотомайстер здатний відобразити внутрішню сутність людини, інший – зрихтувати знімку на …паспорт. Десятки, сотні людей можуть дивитися на один і той же предмет і не бачити його, переступати через нього, лінуючись підняти або вважаючи надто мізерним, не вартим заходу. І коли хтось один раптом відобразить його в незвичному ракурсі, всякий подивовано й заздрісно ахне: “Нічого особливого! Ми би теж так змогли, якби звернули увагу!” То чому ж не звернули?

Бо талант – це насамперед особливий погляд на світ, властивість побачити те, чого не бачать інші, зауважити те, що для решти – поза увагою.

Про всі ці аспекти творчості розповіли в день Поезії очільник Львівської  письменницької організації Олесь Дяк, відомі українські письменники Марія Людкевич, Леся Бернакевич, Оксана Лозова, Юрій Грешко, Богдан Дячишин під час церемонії нагородження переможців фотоконкурсу літературних героїв за творами Лесі Українки, якого організації якого долучилися директорка Львівського міського координаційно-методичного центру “Галицьке юнацтво” Галина Макарчук та письменниця, керівниця літературної студії «Джерельце» при Львівській обласній бібліотеці для дітей Марія Людкевич.

Присутні зійшлися на думці, що в бажанні добитися вершин майстерності творча особистість стоїть перед вибором багатьох хибних доріг, що стеляться до їхніх ніг, – від бажання наслідувати, запозичити до прямого плагіату. Мати власне обличчя, зберегти ідентичність і характер, знайти свою нішу – ось справжня ознака таланту й запорука до осягнення мистецьких таїн творчої особистості й долучити власний голос до переліку уславлених попередників.

Пресслужба Львівської обласної організації НСПУ