Валентинки, квіти, сувеніри – усе це напрочуд легко і швидко увійшло в сучасне життя, ставши неодмінними атрибутами дня 14 лютого, назва якого походить від святого Валентина, якого згадує цього дня під час літургії Католицька церква.

За легендою, християнський священик Валентин жив за часів імператора Клавдія II Готського (III ст. від Р. Х.) й поруч з основним покликанням займався природничими науками та медициною. Усупереч указу войовничого імператора Клавдія, котрий забороняв воїнам одружуватися, Валентин продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це його заарештували й ув’язнили під охороною офіцера, прийма́чка якого була сліпою. Священик оздоровив її, а опісля навернув на християнство батька й цілу родину. Довідавшись про це, імператор наказав відтяти йому голову, що й сталося 14 лютого.
Втім, у Римсько-Католицькій Церкві св. Валентин офіційно вважається не покровителем закоханих, а покровителем людей, які страждають на нервові захворювання: ікони часто зображують Валентина в одязі священика або єпископа, який оздоровлює юнака від епілепсії.
Ми ж, українці, на жаль, без вагання скопіювали проєвропейську модну фішку, геть забувши про православних Петра і Февронію – «День закоханих» православні християни відзначають 8 липня. У ролі заступників кохання і подружньої вірності Православна Церква вшановує муромських святих, що жили на межі 12–13 століть. Святе подружжя пронесло любов і вірність один одному через багато випробувань. Вони прославилися благочестям і милосердям, а померли святі Петро і Февронія в один день і годину 8 липня 1228 року, прийнявши перед цим чернечий постриг з іменами Давид і Єфросинія. Тіла святих були покладені в одну труну.
Одначе про це й наші сучасні уподобання і традиції – іншим разом, бо в цьогорічний так званий день закоханих організатори – відділ культури Новодністровської міської ради – вирішили бути доволі оригінальними. Учасниками святково-розважальної конкурсної програми «Нехай дружба з роками переростає в кохання» стали шість пар чарівних випускників початкової школи: Аліна Кучанська та Сашко Паламарчук, Маша Байдак і Владислав Гринь, Аня Віхтик та Даніл Фальоса, Настя Скрипник і Данило Кулик, Оленка Расенко та Ярослав Магденко, Настя Москальова і Артем Аман. Зважаючи на те, що ці змагання проводились, як то кажуть, на міський загал, дівчатка і хлопчики кожен по-своєму помітно хвилювались, повсякчас отримуючи щиру підтримку та підбадьорювання батьків, близьких і друзів. А от поважному журі – начальнику відділу культури Альоні Анатоліївні Присакар, директору початкової школи Аллі Іванівні Сливці та директору музичної школи Альоні Ігорівні Дроган – довелось бути і уважними, і справедливими, і поблажливими, і вимогливими водночас, адже на сцені все ж були діти: яскраві, оригінальні, сором’язливі, несміливі, вразливі й талановиті, котрі попри все намагалися вибороти перемогу – а це титули «Міс Романтичність» та «Містер Упевненість», ну а для своїх найрідніших, щоб там не було, зоставалися найкращими.
Упродовж шести конкурсів учасників усіляко підтримували ведучі – Олександра Мідріган та Олександр Цибульський, заохочуючи дівчаток і хлопчиків продемонструвати свої дарування якнайяскравіше. Тож глядачі радо аплодували, щиро даруючи вигуки «Браво!» тим, кому вдавалося направду вразити і захопити вболівальників. Перед нами поставали й інтелектуали, і віртуозні міми, й оригінальні дизайнери, і скульптори, й артистичні герої казкових історій. І хай це їм не завжди вдавалось, а десь підводили запропоновані атрибути, а хвилювання було навіть крізь сльози, зате в концертній залі музичної школи раз по раз лунали щирі овації і сміх, бо саме діти здатні ще бути справжніми й відкритими, хоч і конкурентами.
Саме це, напевне, і надихнуло членів журі розщедритись на титули й так відзначити яскраві особливості кожного з учасників, а не лише пари переможців, як було заплановано. Тож після сердечних слів захоплення і вдячності дівчаткам і хлопчикам, їхнім батькам і вчителям, Альона Анатоліївна Присакар оголосила спільне рішення. У супроводі гучних оплесків свої титули, а також гарні книги отримали: Маша Байдак – «Міс Ніжність», Владислав Гринь – «Містер Артистичність», Аня Віхтик – «Міс Талановитість», Даніл Фальоса – «Містер Сердечність», Настя Скрипник – «Міс Дюймовочка», Данило Кулік – «Містер Шеф-повар», Оленка Расенко – «Міс Рукоділля», Ярослав Магденко – «Містер Джентльмен», Настя Москальова – «Міс Ритмічність», Артем Аман – Містер Винахідливість. Ну а головні титули конкурсу дістали Алінка Кучанська – «Міс Романтичність» та Сашко Паламарчук – «Містер Упевненість», котрі запам’ятались усім своїми неабиякими талантами: вона вразила авторським віршованим представленням, а він – акторською майстерністю читця та співака.
Щиро усміхнені обличчя малечі втішали серця, організаторів та рідних, котрі влаштували справжню фотосесію майбутніх леді й джентльменів, і так хотілося, аби доля була прихильною до усіх діток, а дитинство їхнє квітувало під мирним небом рідної землі.

За учасників вболівала Інна ГОНЧАР
м. Новодністровськ

IMG_4799

IMG_4808

IMG_4891

IMG_4915

IMG_4974

IMG_4991 (1)