В основу журналістського розслідування на телеканалі «1+1» лягло місто Чортків, що на Тернопільщині. За словами авторів програми, більша частина місцевих мешканців виїхала за кордон у пошуках кращої долі. А населення, яке залишилось у місті, живе в основному за кошти заробітчан.

Як розповідають чортківчани, якби їм дали зелене світло, виїхало б усе населення. У місті, яке має статус обласного значення, немає роботи, а якщо і можна щось знайти, то зарплата маленька і її на прожиття не вистачає. Найпопулярнішими країнами для міграції серед чортківчан є США, Італія, Канада, Ізраїль.
Місцевий бізнес також розвивається в основному за валюту. Найбільші торгові центри та ресторани збудовані за гроші підприємців, які у 90-их виїхали за кордон та сколотили там капітал.
Як повідомив завідувач Чортківського районного УДВС Ілір’ян Сваричевський, протягом місяця підпорядкована йому структура видає близько 900 паспортів для виїзду за кордон.
Попит породжує пропозицію: саме через гроші заробітчан в Україні та навіть у маленькому Чорткові ціни на нерухомість перескочили європейські.
Як стверджують автори розслідування, через масову міграцію з карт України зникають цілі села. А наслідком такого явища є розбиті сім’ї, соціальне сирітство та деградована молодь, повідомляє Репортер.