У студентському містечку Гейдельберга відбувся форум регіональних менеджерів  за участі Карла Ламерса, професора депутата від християнських демократів німецького Бундестагу, довголітнього члена ЄС, Парламентської Асамблеї НАТО, почесного консула Естонської республіки;посла України в Німеччині Олексія Макеєва. Зустріч була представлена за чотирма напрямками: виступ професора  Карла Ламерса, посла Олексія Макеєва, інтерв’ю газетяра з представником України,   розмова посла з гостями панельної дискусії.

Червоною стрічкою виступу професора Карла Ламерса проходила думка підтримки боротьби українського народу за цілісність кордонів України, за яку уже заплачено занадто велику ціну – життя не лише військових. Путін – злочинець, вбивця переступив поріг міжнародних правил. Тому всі  країни мають об’єднатися для того, щоб побороти найбільше зло на землі – путінську кліку.  Для цього потрібна зброя для України. Карл  завжди голосував у Бундестазі за підтримку України. Імперський апетит росії не задовольниться тільки однією країною. Буде бажання поглинути Молдову, прибалтійські країни, Грузію. Особисто  Карл Ламерс виступає  за те, щоб Україна була прийнята до ЄС та НАТО. У його пам’яті розмова зі студентами на площі Незалежності під час Помаранчевої революції, про велике бажання молоді вирватися з обіймів агресора і йти в ногу із європейцями.

З великим зацікавленням присутні українці і німці чекали на виступ Надзвичайного і Повноваженого Посла України у Федеративній Республіці Олексія Макеєва, який сказав: «Нам потрібні союзники, а не посередники!». І це зрозуміло: свого часу москва  обеззброїла  Україну. В результаті сьогодні ми маємо 2,5 роки  повномасштабного вторгнення агресора на суверенну державу. Результати звірячого ставлення до жителів бачимо з прикладів Бучі, Маріуполя, Ірпіня. В результаті обстрілів інфраструктури України  міста не мають світла, води, тепла. Наші діти і студенти не мають можливості навчатися в нормальних умовах. Знищується ворогом культура: спалюються бібліотеки, нищяться Будинки культури, школи, дитячі садочки. Тисячі мешканців країни лишилися без житла, мільйони  співвітчизників розсипані   світами. Все це результат того, що не діє сила закону для росії, яку можна перемогти лише зброєю. І це потрібно зрозуміти усім, хто хоче насправді допомогти нам у перемозі не словами, а ділом у вигляді закриття неба над країною, постійних поставок сучасного озброєння, запрошення до ЄС та НАТО.

Відповідаючи на запитання журналіста Крістіана Альтмайєра, працівника газети «Рейн-Неккар»  Олексій Макеєв, наголосив, що росія веде війну в Україні з моменту окупації Криму та гібридної  агресії на сході. З лютого 2022 р. агресор вторгся у суверенну європейську державу,  і відтоді веде жорстоку спровоковану загарбницьку війну. Путін напав на нас, щоб зупинити інтеграцію до ЄС.  Наша країна захищає майбутнє не лише нашої держави, а й усієї Європи. Ми опираємось на наших стратегічних партнерів у боротьбі з ворогом.

Присутні на зустрічі мали змогу поставити запитання шанованому гостю. Оплесками відповіли на відповідь посла про перемовини між Україною і росією, які велися  протягом 8 років, але результатів ніяких не отримали. Для  агресора немає ні меж, ні червоних ліній, про які він кричить на кожному кроці, коли захід та Америка допомагає озброєнням, не згадуючи про протиправні дії Ірану і Північної Кореї, які постачають озброєння ворогові, яке нищить жителів мирних  міст і сіл. 

    Позиція посла  щодо територіальних поступок ворогові, також сподобалася присутнім: яку б ви територію Німеччини віддали  загарбникові? Це спантеличило німця, який поставив таке питання Путін порушив норми світопорядку, показавши, що сусідні держави можуть вдертися на територію іншої країни, вбивати населення, загарбувати території, творити геноцид. Ми стоїмо за свою свободу і рішучі у діях, які приведуть нас до перемоги, – така відповідь посла.

      Дозволила не згодитися з відповіддю Олексія Макеєва з думкою    достатнього висвітлення подій  війни у пресі Німеччини. Не бачила оперативних матеріалів, світлин коли російська ракета поцілила у дитячу онкологічну лікарню Охматдит,  коли у вищому навчальному закладі  Полтави від рук ворога загинули студенти, не показала ніімецька преса сім’ю зі Львова, де загинула жінка і троє діточок. Тільки чоловік, дивом залишився живим: пішов набрати води під час обстрілу. Про це розповідала українська преса. Прикладів можна наводити багато. Тільки про такі події не прочитаєш у пресі Німеччини.

Оголена правдива інформація про звірства кривавого вбивці повинна бути у кожного німця на столі. Тільки тоді прийде повне розуміння тих подій,  нав’язаних агресором мирним українським людям. У такому випадку увесь німецькиий народ стояв би  за те, щоб  допомагати Україні.

Німецький політик Карл Ламерс вручив Олексію Макеєву почесну нагороду – медаль від НАТО.

У приватних бесідах українців, після офіційної частини, з Паном Олексієм, звучала стурбованість щодо положення полонених у концентраційних таборах в нелюдських умовах, про збереження мови, особливо для дітей, які навчаються чужою, незрозумілою німецькою, що завдає великих труднощів і напруги у дитячій психіці. Про впровадження  української як другої  іноземної. Як для мене, вирішення цього питання є нагальним, бо втрачаємо дітей, як представників рідної держави.

Я, як більшість присутніх на зустрічі, переконана, наша країна повинна бути в дружній сім’є ЄС та НАТО.

Віра Марущак,

письменниця, журналістка

Leave a Reply

Your email address will not be published.