Попри відсутність світла та зв’язку, численні сирени й погані погодні умови літературне життя на Дніпропетровщині вирує.

Так, у Дніпропетровській обласній бібліотеці для молоді відбувся вечір паʼмяті Олександри Кравченко (Девіль) – Почесної дипломантки Міжнародної Ради з питань літератури для дітей і юнацтва (IBBY) за книгу «Амазонки Дніпра», членкині НСПУ, талановитої романістки і справжньої патріотки, яка дуже любила рідне місто. Захід відбувся за ініціативою родини письменниці та Дніпропетровської обласної організації НСПУ. Модерувала захід Золота письменниця України Еліна Заржицька.

Директорка бібліотеки Ольга Леонідівна Матюхіна сердечно привітала присутніх, нагадала про ювілеї, проведені в цьому ж затишному залі – і Олександри Кравченко, і інших письменників, та запросила творчих особистостей до продовження натхненної плідної співпраці.

Десять років тому холодний листопад 2012 року в одну мить поніс в небуття одну з кращих письменниць не лише України, але й ближнього зарубіжжя – Олександру Петрівну Кравченко (Девіль). Олександра Петрівна, Сашенька, як називали її близькі, дійсно мала благу Душу, наповнену, окрім літературного таланту, талантами співпереживання, дружелюбності, інтелігентності, щедрості, щирості і справедливості. Про саме це говорили на заході члени НСПУ Сергій Бурлаков, Анатолій Шкляр, Віктор Начиняний, співробітниця бібліотеки Валентина Височина.

Автор численних книг в жанрі історико-пригодницького і соціально-психологічного роману сучасної тематики, виданих великими накладами в Україні і за кордоном, Олександра Кравченко писала і вірші, в тому числі для дітей і юнацтва, і сценарії спектаклів. У своїх творах поєднувала змістовність з цікавим сюжетом, привертала увагу читачів до морально-етичних проблем, до історії і культурної спадщини народу.

Композиторка Олена Швець-Васіна написала пісні «Амазонка Дніпра» і «Старе місто» на вірші О. Кравченко (Девіль), які й виконала під час заходу.

Композиторка, Відмінник культури України Валентина Фалькова, окрім створення аранжувань і пісень на вірші О. Кравченко, створила за сценарієм письменниці музичний спектакль «Викрадення Троянди», прем’єра якого відбулась у травні 2013 року. На вечорі пам’яті Валентина Фалькова виконала два уривка зі свого спектаклю «Викрадення Троянди» і заспівала власну пісню «Зоряна роса» на вірші письменниці.

Шановний гість – чоловік Олександри Петрівни – Володимир Кравченко пообіцяв, що роботу щорічного літературного конкурсу ім. Олександри Кравченко, який проводився на Дніпропетровщині протягом 8 років, після дворічної перерви буде відновлено.

 За своєю природною скромністю Олександра Кравченко, авторка романів «Таємниця перетворення», «Київська наречена», «Марія. Пороги любові і Дніпра», «Фатальна злива», «Вирок з минулого», «Чужий скарб», «Каблучка надії», легенд «Амазонки Дніпра»; людина, удостоєна багатьох літературних премій, ніколи не вважала себе особливою. Вона дарувала своє щедре талановите серце і рідним, і друзям, і колегам – незалежно від їх статусу й обдарованості.

Але таємницю народження своїх невичерпних ідей, дивовижної творчої працездатності Олександра Петрівна Кравченко (Девіль) понесла із собою у віртуальний світ героїв своїх романів.

Пресслужба ДОО НСПУ