На Тернопільщині чотири училища об’єднають у два і при об’єднанні, у кожному з цих чотирьох закладів, звільнять 10 відсотків працівників.

В обласному департаменті освіти і науки вирішили об’єднати Чортківське вище професійне училище з Буданівським професійним ліцеєм Бережанського району. Оскільки у цих закладах викладають одинакові спеціальності: тракторист-машиніст, муляр, штукатур, водій, кухар, кондитер. Об’єднають і Товстенський професійний сільськогосподарський ліцей у Заліщицькому районі із вищим професійним училищем у Заліщиках. Адже в обох закладах теж пропонують здобути спеціальності тесляра, слюсара, штукатура, муляра та інші професії, які у попиті на ринку праці.
Таких змін професійна освіта Тернопілля набуде відповідно до Плану пріоритетних дій уряду на 2016 рік, інформують в обласному департаменті освіти і науки. Він передбачає модернізацію підготовки робітників, зокрема за професіями тракторист-машиніст, монтажник санітарно-технічних систем і швачка, кравець, закрійник.
Оскільки на спеціальність швачки чи кравця в області не можуть набрати учнів хоча б для однієї групи.
Першочергово вирішили модернізувати освіту для сільськогосподарських робітників та об’єднати професійно-технічну базу.
Водночас від повної ліквідації професійно-технічні училища вберігає Закон України «Про державний бюджет на 2016 рік», ст. 27, у якій йдеться про те, щоб модернізувати мережу профтехзакладів, підготовку робочих кадрів відповідно до потреб областей. При цьому не допустивши їх закриття чи перепрофілювання упродовж 2016-18 рр.
Цей же закон дозволяє скорочення працівників училищ на 10% щороку. Тож при об’єднанні у кожному з чотирьох закладів обласна влада обіцяє, що звільнять тільки цю кількість працівників.
«Про стратегію розвитку професійно-технічної освіти не може розповісти жоден закон так, як базовий «Про освіту». Він передбачає створення центрів професійної освіти, рамки кваліфікації. Він ще 30 березня внесений на розгляд у Верховну Раду і ніяк не може знайти розвитку. Дав би Бог, щоб хоч до кінця року», – додав голова постійної комісії постійної комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури і спорту Тернопільської обласної ради Ігор Леськів.

“Галас”