З метою відродження культури та розвитку нових туристичних напрямків саме у день Дністра – 9 липня – у Новодністровську відбувся етнофестиваль «Дністер-ФЕСТ», що вразив відвідувачів музикою та розвагами на всі смаки.

Обідньої пори містом пройшла яскрава хода учасників етнографічних колективів, що з’їхалися цієї святкової днини, яких від імені усієї громади гостинно зустріли з хлібом-сіллю Новодністровський міський голова Анатолій Болдашев та ведуча дійства Альона Присакар. Самобутня місцева музика, яку дарували новодністровські «Троїсті музики», очолюючи колону колективів, справляли незабутнє враження на городян, що наввипередки фотографували своєрідний етнопарад, естафетою передаючи щирі оплески аматорам та професіоналам. На запросини господарів піцерії та кафе «Лакомка» («Молодіжне») – друге, до речі, особливо вразило щедрістю та різноманітними смаколиками – учасники робили невеличкі зупинки для пригощань і пісенно-танцювальних привітань місту енергетиків.

А вже згодом на березі Дністра розпочалось незабутнє свято відкритих душею, талановитих і щирих, оригінальних і багатих на традиції своїх регіонів колективів – «Дністер–ФЕСТ–2016» урочисто відкрив Новодністровський міський голова Анатолій Болдашев, сердечно привітавши кожного у колі великої творчої і дружньої родини із упевненістю про подальші яскраві зустрічі та зміцнення дружби заради розвитку цієї чудової традиції. Із найкращими побажаннями незабутніх вражень до прихильників етнофестивалю звернувся голова громадської організації «МОЛОДЬ ФЕСТ», музикант, викладач Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Ярослав Осипенко, якому належить ідея проведення фестивалю «Дністер–ФЕСТ», позаяк уже проводив у 2012 році такий захід спільно із Новодністровською міською радою та має на меті розвивати цю традицію у майбутньому.

Незважаючи на вибрики літнього дощу та прохолоду, етнобарвиста атмосфера заворожувала скарбами народної творчості, а ведуча Альона Присакар не шкодувала добрих слів та вдячності всім колективам, що виходили на сцену, вручаючи кожному фотосувенір на згадку та подяку Новодністровської міської ради та популяризацію української культури та пісні, високу виконавську та художню майстерність, вагомий внесок у культурний розквіт України і відродження звичаїв та обрядів краю та із вдячністю від громади Новодністровська за дзвінку народну пісню, щире слово, що йдуть з глибин сердець і пробуджують почуття величі українського народу. Розпочали мистецьку програму господарі фестивалю – народний аматорський хор «Калина», вдало замереживши таку різновікову аудиторію слухачів та глядачів позитивом і гарним настроєм. Своїх родзинок додавали гості: ансамбль «Джерело» із с. Лозове, що на Вінниччині; аматорський колектив «Козачка» з с. Киселів Кіцманського району і наші найближчі сусіди – Народний аматорський колектив «Веселі бабусі» та юні танцюристи із с. Василівка і Ломачинецькі аматори гурту «Берегиня» та новодністровські «Троїсті музики». Зворушили усіх і чарівні вокалістки – білоусівчанка Валерія Зла та на співачка з Василівки Олена Івасюк. Однак надзвичайного піднесення фестивалю додали, безсумнівно, іще одні наші гості. Вражаючі колоритом танці (і це на піску ледь не в дощ!) зібрали до родинного кола чи не усіх, хто розійшовся берегом, віддаючи перевагу дитячим атракціонам та куштуванню усіляких страв, котрими пригощали вправні господарі багатьох торгівельних точок. Із першими акордами запальні професіонали Народного аматорського колективу «Алунелу» з Герцаївщини так вразили серця глядачів, що ті щедрими оплесками й вигуками «Браво!» не відпускали танцюристів зі свого кола! Навіть природа захоплююче притихла, світлим усміхом прояснивши небеса понад Дністром! А вже неймовірно соковитим був фінальний виступ знаменитого гуцульського ансамблю народних інструментів «Карпатська Тайстра» з Путильщини – тих кілька десятків хвилин, рясно виплетених незбагненним колоритом й енергетикою цього колективу вигаптували на березі древнього Тіраса надзвичайні візерунки мистецького і родинного єднання! Глядачі невтомно й емоційно аплодували колективу, ніяк не відпускаючи їх зі сцени, незважаючи на те, що програма ФЕСТу була багатогранно насиченою й оригінальною.

По-своєму доповнили творчу палітру фестивалю і новодністровські перукарі Любов Кобинець та Мар’яна Мошак, запропонувавши публіці вишукані етнозачіски.

Зігріті такими щедрими національними пісенно-музичними обіймами, новодністровці та гості міста з насолодою споглядали Дністрові простори в очікуванні продовження уже вечірньої програми, щиро дякуючи організаторам фестивалю: Новодністровській міській раді, громадській організації «Молодь Фест», відділу туризму департаменту екології та туризму Чернівецької ОДА та генеральним партнерам фестивалю: ТОВ «Правова група “Smart Solutions”», благодійним фондам «Smart Angel» і «Тепло долонь».

Тож Новодністровськ таки вразив, насолодив і запам’ятався! До нових зустрічей, «Дністер-ФЕСТ»!

Інна ГОНЧАР

Фото Вадима Ревуцького та Інни Гончар

dnf1DSC06887

dnf1DSC06897

dnf1DSC06907

dnf1DSC06937

dnf1DSC06979

dnf1DSC07000

dnf1DSC07039

dnf1DSC07085

dnf1DSC07094

dnf1DSC07102

dnf1DSC07107

dnf1DSC07112

dnf1DSC07113

dnfDSC06491

dnfDSC06650

dnfDSC06668

dnfDSC06833