Один із перших службових зарубіжних візитів новообраного прем’єр-міністра Республіки Хорватія Андрея Пленковича відбудеться 20 – 21 листопада саме в Україну, написав у своєму Фейсбуці дипломат Маркіян Лубківський.

У цьому візиті закладена глибока символіка: хорватський прем’єр хоче підкреслити значення, яке завжди надавав Україні і підтримці нашого суверенітету та територіальної цілісності, ще будучи депутатом Європарламенту і главою комітету парламентської співпраці між Україною та ЄС, зауважує екс-посол України в Хорватії. 

“Що має запропонувати Україна Хорватії і що може одержати в сучасних умовах? Хорватія має посісти в наших європейських та євроатлантичних устремліннях, а також у двосторонніх відносинах статус стратегічного партнера в Південно-Східній Європі, передусім з огляду на інтеграцію України в ЄС і НАТО. Ми завжди відчували підтримку хорватів і завжди таку підтримку надавали Хорватії. Треба це розвинути”, – зазначив Лубківський.

Також координатор Руху Наливайченка “Справедливість” наголошує: Україна має використати трагічний, але славний досвід Хорватії як потрібно захищати свою незалежність і територіальний суверенітет, національну гідність.

Враховуючи війну, в яку Україна була втягнута через агресію Російської Федерації, саме Хорватія має стати ключовим партнером України у таких питаннях, як реорганізація збройних сил, навчання наших фахівців у воєнній справі, турбота про воїнів-ветеранів і добровольців, розмінування територій.

Нагадаємо, що саме Україна була першою державою ООН, яка визнала незалежність Хорватії в 1991 році (11 грудня 1991 року). Так само Хорватія була однією з перших, хто визнав незалежність нашої країни (5 грудня 1991 року).