Іван Семенович Нагірняк – знаний майстер Слова, справжній патріот рідного краю й України, творчий доробок якого нараховує 20 виданих книг, сотні газетних публікацій, численні театральні вистави за його п’єсами.

Він – член Національних спілок письменників, журналістів України, лауреат літературних премій імені Михайла Чабанівського, Сидора Воробкевича, Дмитра Загула, Фонду пам’яті журналіста Григорія Шабашкевича, дипломант всеукраїнських конкурсів «Коронація слова» та сучасних радіоп’єс. За вагомий внесок у відродження духовності та особисті досягнення в літературній творчості Іван Семенович удостоєний найвищої письменницької нагороди – «Почесної відзнаки» Національної спілки.
Іван Семенович є знаною людиною для Новодністровська, рідного села Ломачинці та й усієї Буковини. Він – Почесний громадянин цих населених пунктів. Його вагомий особистий внесок у розвиток культури міста та багатогранна творчість письменника і журналіста сприяли популяризації Новодністровська, прославляючи талановитих городян, високопрофесійних енергетиків і будівельників.
Іван Семенович є беззаперечним засновником та ініціатором створення при БК «Молодіжний» народного драматичного театру та кіностудії «Альтаїр», які довгий час були улюбленими в культурно-мистецькому житті новодністровців. Завдяки його особистим зусиллям, городянам неодноразово демонстрували вистави та професійні концерти театральні й мистецькі колективи Буковини, Криму.
Літописець Ломачинець і Новодністровська, Дністробуду та сучасного періоду спорудження Дністровської ГАЕС, автор чотирьох змістовних книг про ветеранів – будівельників ДКГВ та експлуатаційників, які працюють на станції сьогодні.
Його творчий зв’язок із майбутнім Новодністровськом почався ще в далеких 1973–1974 роках, коли в якості кореспондента районної газети висвітлював стан будови ГЕС. Багаторічний трудовий шлях журналіста перетинався з виборчою посадою голови об’єднаного профспілкового комітету будови (ОПК УБ ДКГВ). В останні роки життя Іван Семенович самовіддано трудився в колективі підприємства філія «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» як фахівець зі зв’язків з громадськістю. За його пропозицією на підприємстві ініційовано акцію «Давайте познайомимось», завдяки якій на ГАЕС проведено чимало зустрічей із делегаціями населених пунктів регіону, мистецькими та дитячими колективами.
Іван Семенович за життя був для новодністровців прикладом чесності, порядності, людяності, небайдужості, високої відповідальності та самовідданості, за що користувався у людей великим авторитетом і повагою. Невипадково пісня «Місто моєї юності» на слова Івана Нагірняка та музику Михайла Рожка стала мистецьким гімном Новодністровська. 16 березня цього року музейна рада Новодністровського історичного музею звернулася до міської влади із пропозицією увічнення пам’яті Івана Семеновича Нагірняка у вигляді меморіальної дошки на вході до БК «Молодіжний» до Дня міста або Дня Незалежності України чи річниці з дня його смерті – 1 вересня.

Голова музейної ради, директор міського музею Галина Разгонюк