В Ужгороді побачила світ незвична публікація – книжка коміксів «Наш ліцей в історіях». Її автори вчитель історії Юрій Офіцинський, старшокласники Станіслав Бабій, Микола Жолтані, Павло Русняк і Дмитро Ціцак, а також художник – студент-історик місцевого університету Антон Гал. Це кольорове ілюстроване видання стало результатом тривалого учнівського проєкту, виконаного в рамках освітніх інновацій – проєктних тижнів ужгородського ліцею «Гірчичне зерно» (директор Василь Дідичин).

Найперше на тридцяти двох сторінках (а це обсяг книжки) даються ненав’язливі відповіді на важливі для зацікавленої авдиторії запитання: «Чи хотіли б Ви бути в місці, де панує затишок і відчутно ненав’язливі нотки ароматної кави? У місці, де до Вас ставитимуться з повагою, незалежно від віку? У місці, де важливим є Ваше бажання стати кращою версією себе? У місці, де Вам завжди раді допомогти?».

Ясна річ, таким місцем для автури згаданих коміксів став перший в Ужгороді Приватний ліцей «Гірчичне зерно». Адже в ньому учням хочеться продуктивно навчатися, а вчителям – повноцінно навчати.

От і днями з їхньої ласки появилася перша в Україні історія в коміксах закладу загальної середньої освіти. У ній сім тематичних розділів – «Ідея», «Навчання», «Вчителі», «Події», «Подорожі», «Історії учнів», «(Не)кінець». В одному з них відображено вплив на шкільне сьогодення кривавої російсько-української війни – найбільшої в Європі по Другій світовій. Зазначається, зокрема, що на певний час «Гірчичне зерно» стало прихистком для тимчасово переміщених українців, а класи перетворилися на спальні. Саму ж будівлю довелося зміцнити на випадок ракетної атаки, заклавши вікна мішками з піском.

Пропонована книжка завершується обнадійливо: «Далі буде…». Отож із нетерпінням чекаємо від учителів і ліцеїстів «Гірчичного зерна» нових захопливих історій.