Рівно 31 рік тому, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №37 від 17.03.1990 р., було відновлено статус Кременецького ботанічного саду. І це стало новою віхою в історії.

Кременецький ботанічний сад – об’єкт природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, одна з найдавніших природоохоронних установ, має вагоме значення у збереженні біорізноманіття. Колекції та експозиції рослин, ландшафти й мальовничі краєвиди Саду є природоохоронною, історико-культурною, еколого-освітньою та естетичною цінністю.
У колекційному фонді Кременецького ботанічного саду понад 2000 таксонів, серед них – види, занесені до Червоних книг України, Росії, Білорусії, регіонально рідкісні, ендеміки Кременецьких гір та інших регіонів світу. У колекціях та експозиціях широко представлені види природної флори, дендрофлори, ягідних і плодових культур, лікарських, кормових, пряно-ароматичних, квітниково-декоративних рослин. Щороку для первинного інтродукційного випробування поступають зразки рослин та насіння з різних установ нашої країни та зарубіжжя (Австрії, Великої Британії, Північної Ірландії, Данії, Німеччини, Чехії, Бельгії, Канади, Італії, ін.).
Наукові співробітники розробляють та апробовують різні методи розмноження рослин. Садивний матеріал використовується для створення нових експозиційних ділянок, оптимізації існуючих. Колектив установи працює над створенням та облаштуванням рекреаційної інфраструктури: проводить заходи з оптимізації експозиційної зони, формування нових експозицій, розроблення та розширення екскурсійних маршрутів.
Напрацювання науковців Кременецького ботанічного саду та підготовлені ними обґрунтування стали підґрунтям створення та розширення територій природо-заповідного фонду, збереження історико-культурних цінностей, зокрема пам’яток природи. У творчому доробку науковців ботанічного саду – каталоги рослин, «Словник-довідник», «Вадемекум. Кременецький ботанічний сад», «Атлас лікарських рослин», публікації у фахових та закордонних виданнях тощо.
Окрім активної науково-дослідницької діяльності, установа є осередком просвітництва. Кременецький ботанічний сад організовує наукові конференції, семінари, круглі столи, природоохоронні заходи.
Територія Кременецького ботанічного саду, площею 200 га, більшість якої – природні ландшафти складного рельєфу з перепадами висот до 150 м, є носієм різноманітного набору туристсько-рекреаційних ресурсів. Цьому сприяють різноманітна рослинність, мальовничі краєвиди, горбиста місцевість із перепадами висот, цікаві природні об’єкти та експозиції рослин, Кременецькі гори та Мале Полісся, які органічно вписуються в навколишній пейзаж.
Коли б Ви не відвідали ботанічний сад, будь-якої пори року, за будь-якої погоди – завжди знайдете тут яскраві фарби, відкриєте щось нове, незвідане.

Сектор еколого-освітньої роботи
Кременецького ботанічного саду