«Справжній письменник не повинен стояти осторонь сучасного життя з його гостротою та болями», – вважає дніпропетровська письменниця та видавчиня, членкиня ДОО НСПУ Марія Дружко. Влітку 2021 року спільно зі своїми колегами по перу пані Марія стала співорганізаторкою культурно-соціального проєкту «Книголюкс», спрямованого на підтримку читачів з вадами зору.

Презентація проєкту «Книголюкс» відбулася 22 серпня 2021 у м. Кам’янському Дніпропетровської області у рамках всеукраїнського історико-культурологічного фестивалю «Мамай-Fest». «Завдяки подібним проєктам сучасна українська література стає ближчою до свого читача», – говорить учасниця «Книголюкс», членкиня ДОО НСПУ, письменниця Євгенія Яворська.

 На сьогодні учасниками проєкту видано вже 3 люксові книги для людей з порушеннями зору: «Сонячний чоловічок» (Еліна Заржицька), «Квасько та Кватруся» (Марія Дружко), «Лелечий дім» (Євгенія Яворська). Серед інших видань для незрячих та слабозорих читачів вони вирізняються тим, що на їхніх сторінках текст надруковано пласким та брайлівським шрифтом одночасно. Отже ці книжки можуть паралельно читати люди з вадами зору та їхні зрячі друзі. На думку організаторів проєкту «Книголюкс», саме ця особливість їхніх книжок сприяє інтеграції незрячих у загальне суспільство. «Приємно тримати в руках якісно зроблену книжку, яка зовні майже не відрізняється від звичайних видань. Але ще приємніше прочитати цю книжку разом з моєю дружиною чи донькою: я – пальцями, а вони – очима», – зізнається Василь Дем’яник, гість презентації, член Українського товариства сліпих.

 Окрім друкованої версії, організатори проєкту планують також випустити серію аудіокнижок сучасних українських авторів, аби наша література стала ще доступнішою для кожного читача. Відтак, завдяки іноваційним технологіям та завзятості наших письменників сьогодні люди з підвищеними потребами можуть долучитися до культурного життя і відчути себе частиною освітченого суспільства.

Пресслужба ДОО НСПУ

24063