Бережанець Володимир Фундига призвався на строкову військову службу восени минулого року. У Кінологічному навчальному центрі Держприкордонслужби прикордонник уперше зустрівся зі своїм чотирилапим напарником. Ним виявився службовий пес Алі, породи німецька вівчарка.

– Бажання стати кінологом виникло не одразу, адже я з дитинства боявся собак. Але коли я потрапив саме до Кінологічного навчального центру, то подумав, що це і є мій шанс назавжди позбавитись дитячих страхів. Тож коли здійснювали відбір на кінологію, впевнено вирішив, що хочу спробувати себе у ролі кінолога. Коли я вперше побачив свого службового собаку, то трохи насторожився, адже на мене дивився великий кудлатий пес. Та виявилося, що Алі дуже добрий та спокійний, і ми одразу знайшли спільну мову. Незважаючи на велетенський розмір, він, як і всі тварини, потребував ласки й любові. Тепер ми справжні друзі. Алі допоміг мені подолати мої страхи, – розповів Володимир.

Кінологія стала для Володимира його долею, адже він обрав професію за покликом серця. Він та його чотирилапий напарник – одна команда. В навчальному центрі опановують нові знання та навики, щоб уже невдовзі продовжити службу на кордоні та разом охороняти державні рубежі.

Собаки – наші найкращі друзі, як наголошує бережанець, солдат-прикордонник Володимир Фундига, але їх дружелюбність часто залежить від вашого до них ставлення. В час техногенного прогресу собаки є незамінними помічниками для людей. Адже у них є потужна зброя – їх унікальний нюх. Собака має найтонший нюх серед усіх домашніх тварин та в тисячі разів гостріший за людський. І саме завдяки своїм унікальним носикам службові собаки стають найкращими помічниками для прикордонників. Вони допомагають шукати зброю та наркотики, виявляють і затримують порушників державного кордону. Будьте привітні до чотирилапих друзів, і вони обов’язково віддячать взаємністю.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

 

На фото: прикордонник Володимир Фундига та його чотирилапий напарник Алі.