Війна, яку веде Україна, проти путінсько-рашистської навали, стосується всіх нас і кожного українця зосібна. Вона багатолика, непередбачувано-масштабна, знищувально-вбивча, але й об’єднавча водночас. Серед багатьох її облич і образів найголовніший — образ воїнів-захисників, які боронять нашу Вітчизну, святу українську землю. Потужні сили зібрала Україна для ратного двобою з ворогом, щоб захистити кожного з нас — малого і старого, нині сущих  і тих, хто має народитися в майбутніх поколіннях.

Виконують свою роботу наші солдати відважно і вправно, хоч мало хто з цивільних здатен усвідомити, чого їм коштує кожен бій із ворогом, кожна менша чи більша перемога над ним. Невід’ємна зброя в їх боротьбі — молитва: вона здатна відвести кулю і врятувати життя, знешкодити всі плани окупанта. Це добре розуміють усі, тому в окопах найнеобхіднішою річчю, крім зброї, є кишенькова книжечка із молитвами, які бійці промовляють, дивлячись щоразу смерті в вічі. Розуміють це також і волонтери та активісти, тому недавно для воїнів на фронті  та їх родин у тилу з благословення митрофорного протоієрея отця Василя Ужитчака, настоятеля храмів Успіння Пресвятої Богородиці та святого великомученика Дмитрія ПЦУ села Білих Ослав Делятинської територіальної громади, в Надвірнянській друкарні вийшов друком молитовник мандрівного формату під назвою  «Мати Божа, змилуйся над Україною».

Автор задуму й упорядник цього духовного видання — Василь Левицький, завідувач Білоославського музею Марійки Підгірянки.

Молитовник захисника України вмістив 13 молитов та псалмів («Молитви щоденні», «Молитва до Святого Духа», «Молитва господня», «Пісня до Пресвятої Богородиці», «Молитва до Пресвятої Богородиці», «Молитва до ангела-охоронителя», «Молитва до святого, ім’я якого носиш», «Молитва за живих родичів і близьких», «Молитва за Україну», «Псалом 90», «Молитва за народ», «Молитва у дні нашестя ворогів», « Закінчення молитов»), а також три вірші-молитви письменниці Марійки Підгірянки.

Ця духовна книжечка кишенькового розміру «призначена для безкоштовного розповсюдження учасникам бойових дій в Україні, яка тепер палає у вогні війни», зазначається на її титульній сторінці.

Наші воїни вже отримали три тисячі молитовників, які профінансували українці, що працюють у Бельгії, вірні білоославських церков та лісівники Білоославського лісництва.

На тепер друкується четверте видання, також кількістю в одну тисячу примірників.

Цей наклад фінансово підтримали земляки-білоославці, богородчанці — щирі багаторічні меценати Василь і Марія Щерб’юки, які нині мешкають у Чикаго (США).

Василь Левицький передав частину молитовників і на Косівщину. Так, Яблунівська ОТГ через начальника управління культури Миколу Васкула отримала 120 примірників, через учительку-пенсіонерку Ольгу Сав’юк із Уторопів – 30 примірників.

Четверте видання також буде передане для розповсюдження і в наш район — Ользі Сав’юк, ветеранам журналістики Петрові Гавуці та Василеві Глібчуку, капеланові Миколі Мединському, який зараз знаходиться на передовій, а також Миколі Васкулу для його чергової поїздки до наших захисників на Схід, і його отримають усі ті, хто хотів би мати молитву за оберіг, звертатися зі щирими й проникливими словами до нашої Небесної Матері:

Під Твою милість, Мати прибігаєм,

Хай Твоя ласка хранить нас спасенна,

Змилуйся, змилуй над вкраїнським краєм,

Єдина, чиста і благословенна!

(Марійка Підгірянка «Під Твою милість», 1922р.)

На обкладинці книжечки  —  образ Матері Божої, що в київському соборі Святої Софії, яку називають Орантою за благально підняті до неба руки. Вона є іменним молитовником, де у відповідні рядки на другій сторінці обкладинки можна вписати прізвище, ім’я та по батькові молільника.

Із певністю можемо стверджувати, що така духовно-молитовна підтримка є ще одним кроком, що наблизить нашу перемогу.

Аделя Григорук, письменниця,

членкиня НСПУ та НСЖУ,

заслужений працівник освіти України.

33