Компанія «Голден Деррік», що контролюється російським олігархом Павлом Фуксом, за останні два роки скупила пакет вітчизняних газодобувних компаній у енергетичних фаворитів Віктора Януковича – Едуарда Ставицького і Юрія Бойка, і продовжує через суди блокувати всі спроби передачі дозволів на видобуток газу іншим компаніям.

Про це повідомив журналіст Денис Казанський у своєму розслідуванні.

«Сумнозвісна компанія «Голден Деррік» багаторазово потрапляла в епіцентр уваги журналістів. Ця компанія, створена в період президентства Януковича, як підприємство з участю держави (30 відсотків належало державної акціонерної компанії “Надра України”) за активної участі міністрів уряду Азарова – Едуарда Ставицького і Миколи Присяжнюка, свого часу отримала більше 30 спеціальних дозволів на пошук і видобуток вуглеводнів на більшості перспективних ділянок на території України. Втім, безпосередньо пошуком і видобутком газу і нафти на протязі свого існування «Голден Деррік» практично не займався», – повідомляє він.

За його  словами, у 2014 році, після зміни влади в Києві, здавалося, що корупційна схема чиновників Азарова буде ліквідована, подібно до того, як спочатку були ліквідовані схеми іншого олігарха «Сім’ї» – Сергія Курченко. Однак, на превеликий подив, все сталося інакше. Компанія «Голден Деррік» не тільки до цих пір існує і володіє дозволами, виданими завдяки швидким міністрам з обойми Януковича, але і продовжує успішно судитися з державою, блокуючи українським компаніям доступ до видобутку нафти і газу.

У березні 2014 року за ініціативи Генеральної прокуратури держава в особі Державної служби геології та надр України призупинила дію більшості спеціальних дозволів «Голден Дерріка». Однак після двох років судових розглядів, у вересні 2016 року «Голден Деррік» несподівано повернув собі через суд право на розробку родовищ. Правда, до цього часу компанією «Голден Деррік» володів вже не Едуард Ставицький. У 2015 році ця компанія формально змінила власника, і контроль над нею встановив російський бізнес.

За інформацією ресурсу «Економічна правда», новим власником кіпрської Hartlog Limited, якій належить 67% компанії «Голден Деррік», стали компанії пов’язані з російським олігархом Павлом Фуксом, якого низка ЗМІ називає наближеним до президента Росії Володимира Путіна.

Газодобувний бізнес Фукса в Україні є збірною солянкою активів вихідців з Партії регіонів. За даними джерел ЕП, у Бойка і його бізнес-партнерів Юлія Іоффе та Івана Фурсіна структури Фукса повністю викупили ТОВ «ДВ Нафтодобувна компанія» і 51% ПАТ «Девон». У Ставицького – 67% ТОВ «Голден Деррік» і 22,5% ПАТ “Видобувна компанія” Укрнафтобуріння», – йдеться у статті.

«Незважаючи на перемогу в суді, в даний момент компанія «Голден Деррік» практично не веде видобуток корисних копалин в Україні і продовжує через суди блокувати всі спроби передачі дозволів на видобуток газу іншим компаніям. Адже не секрет, що політика, яку російське керівництво послідовно здійснює в Україні вже тривалий час спрямована на збереження залежності нашої країни від закупівель імпортних енергоносіїв», – підкреслюють журналісти.

«Схоже, ніхто не збирається заважати Ставицькому і Ко здавати «російським партнерам» то, що вони встигли прибрати до рук за чотири роки влади Януковича. Очевидно, владі доведеться здорово потрудитися, щоб пояснити суспільству така дивна поведінка», – вважає Денис Казанський.