Сьогодні, 21 вересня, всі християни східного обряду відзначають свято Різдва Пресвятої Богородиці, в який прийнято згадувати велику праведність матері Ісуса Христа і її прихильність до людей. Адже згідно з християнськими віруваннями, народивши їх Спасителя, вона зробила перший крок до вічного життя кожної людини. 

Перші згадки про Різдво Пресвятої Богородиці, яке відноситься до дванадесяті свята, зустрічаються ще в п’ятому столітті. Згідно з церковним вченням, момент народження Діви Марії був найважливішою подією в історії християнства, початком шляхи порятунку всього людства. Писання свідчить, що батьками Марії були звичайні люди: Йоаким і Анна. Вони довго не могли мати дітей, але постійно молилися про це. Одного разу їм з’явився ангел і розповів, що незабаром у них народиться дитина, про яку будуть говорити в усьому світі. Так і сталося, через дев’ять місяців Анна народила і, за існуючим звичаєм, дівчинку віддали в храм для служіння Богу.
За переказами, будинок, де народилася Діва Марія, знаходився в північно-східній частині Єрусалиму. Зараз це територія Мусульманського кварталу Старого міста, у Левових воріт. Проте точне місце православні і католики вказують по-різному, і ці місця віддалені один від одного приблизно на 70 метрів. На православному місці побудований монастир святої Анни, на його першому поверсі є церкву на честь Різдва Богородиці, а під самою будівлею монастиря збереглася печера, яка нібито була частиною будинку Іоакима і Анни. Католики вказують місце будинку в безпосередній близькості від Віфезда і побудували там базиліку святої Анни, в крипті якої також знаходяться стародавні підземні приміщення.
Примітно, що Богоматір вважається не тільки заступницею сім’ї і всіх матерів, але і покровителькою сільського господарства і землеробів. Саме тому виникла народна традиція присвячувати день Різдва збирання врожаю: люди завершують польові роботи та збір рослин.