Якби мені хтось сказав у 2010 році, що через вісім років я стану автором трьох книжок прозових творів, а одна з них буде видана українською у самому Львові – колисці друкованого слова, просто б розсміялася йому в очі. Ще б пак! З дитинства мріяла стати лікарем і, отримавши обрану професію, працювала терапевтом у Кіровограді, нині Кропивницькому, останні двадцять років очолюючи терапевтичне відділення поліклініки.

Зовсім випадково і неочікувано для самої себе відчула спрагу до творчості і написала перше оповідання – спогад «Підсніжники» і була здивована, коли побачила його на шпальтах «Нової газети» (подруга, не попередивши мене, віднесла рукопис до редакції). Ця подія стала потужним поштовхом до написання нових оповідань, як можливості самореалізуватися і в письменницький спосіб, поділитися з читачами своїм життєвим досвідом, думками та спогадами.
У 2012 році у «Центрально-Українському видавництві» м. Кіровограда вийшла моя перша книжка – збірка оповідань «Се ля ви или сколько стоит фунт счастья», у 2016р. у Київському видавництві «Українська літературна газета» – збірка повістей та оповідань «Год кошки или вот такая любовь». Згодом ця книжка була відзначена дипломом на всеукраїнському літературному конкурсі імені М.Волошина.
Обидві книжки написані російською, але бажання до самовираження рідною мовою все більше захоплювало мене і, займаючись перекладами своїх творів українською, я мріяла про нове видання.
Про умови Міжнародного літературного конкурсу рукописів прози на найкращу книжку року «Крилатий Лев» я дізналася із оголошення в «Українській літературній газеті» за тиждень до крайнього терміну прийому рукописів і майже не сподівалася, що встигну «застрибнути на сходинку останнього вагона». А вже у серпні стало відомо, що авторитетне журі, до якого увійшли знані майстри слова – голова журі та автор проекту Олесь Дяк, письменники Мирослав Дочинець, Василь Стефак, Юрій Коваль, Надія Мориквас, Олег Фешовець, Надія Ковалик, Богдан Пастух та Ігор Держко визначили переможців:
Лауреатом першої премії за збірку філософсько-психологічних есеїв «Поза сценою українських революцій» та володарем спеціальної відзнаки видавництва «Астролябія» став киянин Ігор Скрипник.
Другою премією і спеціальною відзнакою часопису «Дзвін» нагороджена Оксана Довгаль зі Львівщини за збірку оповідань «Розмаїті історії Малого Міста».
Володарем третьої премії за історичний роман «Галицька Русь» став досвідчений письменник із Житомирщини Олександр Кухарчук.
Рукописи моїх оповідань посіли четверте місце у списку переможців. Крім того, отримали спеціальну відзнаку інтернет-видання «Річ».
До традиційної десятки також увійшли рукописи письменників зі Львова, Волині, Тернопільщини, Києва тощо.
У межах конкурсу мені було запропоновано видати рукописи окремою книжкою у Львівському видавництві «Сполом». Ілюстрації до оповідань запропонувала знана в Україні та за її межами художниця Наталія Пухінда, до речі, наша землячка, яка вже багато років мешкає у Львові. До книжки увійшли оповідання, написані мною українською та переклади з російської, які здійснили Василь Бондар, Ольга Денисенко, Антоніна та Валерій Корені, Світлана Ніколаєвська. Перший порадник і редактор – Станіслав Янчуков. Я дуже вдячна їм за співпрацю і сподіваюся на збереження творчих і дружніх контактів.
Презентація нової книжки «Прокатай мене на мотоциклі», виданої у рамках літературного конкурсу «Крилатий Лев 2018», відбулася другого жовтня в Кропивницькому на обласному бібліотечному форумі у бібліотеках імені Чижевського та Є. Маланюка. На гостини завітали і львів’яни – голова журі Міжнародного літературного конкурсу «Крилатий Лев» письменник, заслужений діяч мистецтв України Олесь Дяк та художниця, член НСХУ Наталія Пухінда. Наталія проілюструвала презентацію своїми картинами, фрагменти з яких стали ілюстраціями до оповідань, що увійшли до збірки, а Олесь розповів про конкурс та твори авторів, що перемогли у попередні роки, про літературний рух на Галичині та запросив наших письменників до співпраці. Творчі зустрічі пройшли в теплій та щирій атмосфері. Сприяли цьому директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської обласної державної адміністрації Валентина Животовська, директори обласних бібліотек Олена Гаращенко та Лариса Савенко.
Нагородження переможців літературного конкурсу «Крилатий Лев» було заплановане на шосте грудня. Мене та Ольгу Денисенко запросили до Львова на церемонію вручення нагород. Галичина зустріла сухою прохолодною погодою та щирою доброзичливістю львів’ян. Спілкуючись із західноукраїнськими письменниками, дізнаючись про подробиці національно – визвольного руху, доторкуючись до древніх, історичних святинь Львова, що так дбайливо оберігаються для нащадків, ми відчули гордість за те, що належимо до непереможної, міцної родини, ім’я якої – великий український народ.
Церемонія вручення нагород проходила в історичному музеї, трапезній королівської родини Яна Собеського з притаманними цій події урочистостями. У присутності членів журі, представників Львівської обласної державної адміністрації, видавців та гостей з усієї України очолив зібрання Олесь Дяк. Під час урочистей із вуст голови журі та відомих українських письменників пролунало багато теплих, зворушливих слів на ім’я призерів та яскравих промов про стан сучасної літератури, її значення у суспільному житті. Основною думкою було те, що українська література взяла курс на відкриття молодих талантів з усіх регіонів держави для створення умов та розвою їхнього таланту.
Три доби, проведені у Львові, пролетіли непомітно, але залишили приємні спогади про нові знайомства, незабутнє враження від спілкування з доброзичливими, талановитими людьми – справжніми професіоналами та щирими друзями. На згадку про «Крилатий Лев» ми привезли відзнаки та книжки переможців конкурсу, а ще – привітання кропивничанам від письменників Галичини: Олеся Дяка, Надії Мориквас, Надії Ковалик та наших земляків – головного редактора журналу «Дзвін» Юрія Коваля та Наталії Пухінди.

Елеонора Бельська, письменниця
м.Кропивницький

На фото: Елеонора Бельська і Олесь Дяк.