Кожному письменникові приємно коли читають його твори, бо саме через них митець ділиться своїми думками, враженнями, впливає на світогляд читачів. Творчі зустрічі з літераторами, презентації книг пробуджують цікавість читачів до художнього слова та дарують естетичну насолоду. Їх неодноразово проводить і наш Клуб інтелігенції ім. І.Пелипейка, що діє при Косівській центральній міській бібліотеці.

У літературній зустрічі із відомим прозаїком, поетом, есеїстом Степаном Процюком, що відбулася 29 травня 2024 року, взяли участь   письменники, журналісти, художники, музейники, члени Клубу інтелігенції ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта», бібліотекарки, поціновувачі літератури.

Модераторами заходу були — Аделя Григорук  та Василь Шкурган.

 Василь Шкурган — письменник, член Національної спілки письменників розповів про  видавництво «Дискурсус» та Мар’яну Карп’юк, яка представляла це видавництво і де свої твори видає також і Степан Процюк.

Видавництво «ДИСКУРСУС / DISCURSUS» (discursus з лат. — «той, що перебуває в постійному русі») засноване в 2013 році в селі Брустурах на Івано-Франківщині українським письменником Василем Карп’юком. Спеціалізується воно  на виданні книжок про гуцулів і Гуцульщину та сучасної художньої літератури, публіцистики, гуманітаристики, прози та поезії для дорослих і дітей. До речі у  2022 році Василь Карп’юк отримав грант президента України для видання дитячої книжки про карпатського чарівника.  Видавництво заснувало власну онлайн-книгарню «Брустури», яка орієнтується на книжки про Гуцульщину, історичного та етнографічного спрямувань. Серед авторів, чиї книги вийшли в світ в «Дискурсі» — Іван Франко, Гнат Хоткевич, Михайло Коцюбинський, Андрей Шептицький, Дзвінка Матіяш, Михайло Івасько, Галина Рис та відомі літератори, як Юрій Андрухович, Степан Процюк, Тарас Прохасько, Олег Криштопа, Ольга Деркачова та ін.

Аделя Григорук — членкиня Національної спілки письменників, літературознавиця, літературний критик, заслужена працівниця освіти України широко й обє’мно представила різнобічний та­лант Степана Процюка на рівні сучасних лі­тературознавчих підходів.

Степан Процюк — прозаїк, поет та есеїст, член Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу, лавреат низки літературних нагород народився 13 серпня 1964 року в с. Кути  Бродівського району Львівської області  у родині політв’язня. Через декілька років родина переїхала на Івано-Франківщину,  де хлопець закінчив школу, Івано-Франківський педінститут та аспірантуру Інституту літератури НАН України. Кандидат філологічних наук, викладав сучасну українську літературу в Прикарпатському університеті. У 2020 році покинув посаду доцента і повністю  зайнявся творчою роботою, бо, як казав він сам, «загадкове життя людської психіки справді стало моїм великим зацікавленням…»

С.Процюк — майстер психологічної прози, один із найнеодинарніших письменників.  У 1990-их роках почав свою літературну діяльність як поет, спільно з Іваном Андрусяком та Іваном Ципердюком створили літературний гурт   «Нова дегенерація», який став одним із руйнівників літературної стагнації.

Перші твори Степана Процюка — віршовані поезії «Апологетика на світанку», поеми «Завжди та ніколи».  Згодом перейшов у прозу. У 2002 році автор дебютує як романіст книжцою «Інфекція» — соціально-психологічним романом, де центральною темою постає інфікованість української нації чужою культурою, мовою і способом життя. В 2003 році роман був номінований на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.

У його творчому доробку  більше 30 книг загальним накладом 100 000 примірників, за що Степан Процюк удостоєний відзнаки «Золотий письменник України».

Серед доробку  — романи «Жертвопринесення», «Тотем», «Руйнування ляльки», «Під крилами великої Матері», «Пальці поміж піском», «Травам не можна помирати» та ін.; збірки есе «Канатохідці», «Аналіз крові» та ін.; повісті для підлітків — трилогія про кохання —  «Марійка і Костик», «Залюблені в сонце», «Аргонавти». Третя книга  увійшла до програми вивчення української літератури в середній школі А ще — «Степан Процюк про Василя Стефаника, Володимира Винниченка, Архипа Тесленка, Карла-Густава Юнга і Ніку Турбіну», «Варвари» та біографічні романи про українських класиків — психобі­ографічна трилогія в серії «Автографи часу» — «Троянда ритуально­го болю» (про В.Стефаника), «Маски опадають повіль­но» (про В.Винниченка), «Чорне яблуко» (про А.Тесленка). «Відкинуті і воскреслі» (2021) — книжка есе про відомих українських письменників XIX-XX ст. Т.Шевченка, І.Карпенка-Карого, О.Довженка, О.Кобилянську, С.Руданського, М.Рильського, що увійшла до всеукраїнського рейтингу «Книжка року 2021», як одна із найкращих у номінації «Есеїстика». Романи «Руки і сльози» (2022, про І.Франка) та «Місяцю, місяцю»  (2022, про Г.Тютюнника) номіновані на Шевченківську премію 2024 року та увійшли у короткий список номінантів.

Літературна зустріч відбувалася інтерактивно у вигляді діалогу, прозвучало чимало за­питань щодо творчих і людських уподо­бань автора, його поглядів на сучасну українську літературу, на які наш гість дав змістовні та цікаві відповіді. Присутніх приємно вражала відвертість, простота та безпосередність спілкування.

Степан Процюк акцентував свою увагу на книгах «Інфекція», «Десятий рядок», «Травам не можна помирати», «Пальці поміж піском», в яких висвітлює  соціальні проблеми, з якими стикається Україна сьогодні  та в минулому,  «Руйнування ляльки»— проблеми руйнування індивідуального й колективного буття, «Бийся головою до стіни» — взаємини між батьками і дітьми.

Письменник також розповідав про скорий вихід у світ роману про  Євгена Чикаленка — українського підприємця, мецената, публіциста, громадського діяча,  про свій власний You Tube-канал «Письменник про письменників».

До товариської зустрічі долучилися присутні: журналіст  Василь Глібчук, історик Михайло Сорич, художник Володимир Довгун, викладач Роман Кабин, композиторка Любов Чупринчук, мистецтвознавиця Вікторія Яремин,  викладачка медколеджу Оксана Кошелева — переселенка з Луганщини та інші, які високо оцінили  творчість письменника.

Учасники зустрічі мали змогу придбати книжки видавництва «Дискурсус» та Степана Процюка з його автографом, зробити  спільне фото на згадку про цей незабутній захід.

 Степан Васильович, приємно вражений чудовою зустріччю з читачами своїх книжок, зізнався,  що на ній  було багато цікавих й складних запитань, але найбільш дивовижно, що чимало їх було про психологічні аспекти літературної праці, особливості творення психологічних образів персонажів його романів.

Цікаве спілкування з непересічною особистістю залишило в наших серцях тепло і радість та бажання прочитати ще більше творів сучасної укра­їнської літератури — і розумом, і серцем. Серед них, безумовно, — і романи Степана Процюка.

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».

Світлини авторки.