Із нагоди третьої річниці трагічних подій на Майдані біля меморіальної дошки Героя України, активного учасника Революції Гідності, Почесного громадянина міста Бережани, колишнього студента Бережанського агротехнічного інституту Устима Голоднюка, що на стіні головного корпусу цього навчального закладу на вулиці Академічній, відбулося віче-реквієм.

У заході взяли участь голова райдержадміністрації Володимир Петровський, голова районної ради Василь Білик, міський голова Володимир Музичка, їх заступники, керівництво, педагоги й студенти агротехнічного інституту, агротехнічного коледжу, учасники Євромайдану, АТО, держслужбовці, громадськість міста.
Панахиду пам’яті Героїв Небесної Сотні відслужили отці Лев Кметко (УГКЦ) та Володимир Зайчук (УПЦ КП). Присутні хвилиною мовчання вшанували Героїв Революції Гідності. Представники влади й громадськості, викладачі й студенти поклали квіти та лампадки до меморіальної дошки Героя Устима Голоднюка.
Серед багатьох жертв трагічних подій лютого 2014-го на Майдані був і студент Бережанського агротехнічного інституту, уродженець Збаража Устим Голоднюк. Хлопець у блакитній ООНівській касці – таким запам’ятали його країна, світова спільнота. Устим стояв на Майдані упродовж трьох місяців, починаючи з листопадових студентських протестів. У ніч на 30 листопада, коли «беркутівці» жорстоко били й розганяли мирних активістів, відважного студента поранили «янучари», та це не змусило юнака відмовитись від участі у протестах. Він був бійцем 38 сотні Самооборони Майдану, завжди у перших рядах на барикадах. Вранці 20 лютого куля снайпера влучила Устимові в голову, пробивши миротворчу каску. За розповідями очевидців, смертельне поранення він отримав, коли намагався відтягнути із зони обстрілу пораненого побратима.
У пам’ять Героя України Устима Голоднюка та всіх Героїв Небесної Сотні зворушливі вірші декламували студенти Лідія Войчак і Сергій Демчук.
У краєзнавчому музеї цього дня демонструвалися змістовні тематичні виставки та хвилюючий документальний фільм «Люди. Майдан. Герої» про Героїв Небесної Сотні, родом із Тернопільщини – Назара Войтовича, Устима Голоднюка, Олександра Капіноса, Ігоря Костенка, Тараса Слободяна.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.
Фото автора.

IMG_9354

IMG_9362

IMG_9369