Вчора, в магічний вечір, у Дніпропетровській обласній бібліотеці для молоді я відвідала чудовий захід – творчий вечір-зустріч із поетом і талановитим перекладачем, Олександром Ратнером.

Раніше його вірші із насолодою читала на його фейсбук-сторінці та у Джерелі. Вчора ж я відчула, як зупинився час, як світ перетворився у чарівне місце, де оживають слова й летять у далечінь, наче птахи. Його твори – це не просто рядки на папері, а душа, яка віддзеркалюється в кожному слові. Атмосфера заходу пронизана була не лише теплом та вдумливістю, але й енергією, що виходила із його віршів. А ще вразив юмор деяких його творів, які викликали усмішки відвідувачів. Та юмор контрасно межував із сумом, той сум лунав із віршів сучасності, невеселого нашого сьогодення.

Олександр Григорович не лише великий поет, а ще й видатний науковець. Закінчивши Дніпропетровський металургійний інститут, він став кандидатом технічних наук і автором численних наукових праць.

Його багаторічний творчий шлях почався із першого вірша у 9 років та з перших публікацій у «Дніпровській правді» ще у 1963 році, і відтоді його талант розцвітає в кожному слові.

Розгортаючи сторінки його життєвого та творчого шляху, я розумію, що кожна книга Олександра Ратнера – це не лише красиві вірші, а й справжній шедевр.

Його талант визнаний численними преміями, серед яких імена Миколи Ушакова, Дмитра Кедріна, Павла Кононенка.

Олександр Ратнер – це не лише ім’я великого поета, а й символ високої літературної майстерності. Його виступ викликав не тільки аплодисменти, але й сльози натхнення на очах слухачів, що стали найкращим визнанням його творчого внеску в світ слова.

Відчуття, що вчорашній вечір був не просто зустріччю з поетом, а магічною подією, не покидає мене. Олександр Ратнер – мудрий провідник у світі поезії, який здатний розкрити душу кожного, хто його почує.

Олександр Ратнер, дякую, що додали у друзі!

Модерувала захід письменниця Еліна Заржицька. Із теплим вітальним словом до пана Олександра та поціновувачів віршів, які завітали на зустріч, звернувся голова Дніпропетровського відділення Національної спілки письменників України Фідель Сухоніс.

Тож, дякую шановним добродіям – фахівцям Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді ім. М. Свєтлова та членам Дніпропетровської обласної організації НСПУ за організацію цієї зустрічі!

Посилання на відео магічного вечора: https://www.facebook.com/ehinoceya/posts/pfbid0ME56xPW7BnN25U1QVPgmriWCLJXBSV4ULPo84uSqW4bXuHVMziFyr2XskuxRMVWjl?notif_id=1701372459381833&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Надія Антоненко,

редактор Дніпропетровської обласної

педагогічної газети «Джерело»