У рамках Міжнародної акції «Ніч в музеї» з нагоди Міжнародного дня музеїв 18 травня в музеї Богдана Лепкого м. Бережани відбулися цікаві та змістовні заходи.

Окрім концертної програми за участі школярів – з віршами, піснями й танцями, відвідувачі мали можливість поринути в світ інсценізованої екскурсії залами музею «Богдан Лепкий: відомий і невідомий», на якій не тільки почули маловідомі факти з біографії Богдана Лепкого, а й ближче познайомилися з героями його творів. Учасники драмстудії «Натхнення», гуртків «Веселчатко», «Веселий вулик» Центру дитячої та юнацької творчості, переможці конкурсу читців творів Б. Лепкого представили уривок із книги письменника «Казка мойого життя», читали вірші для дітей, інтимну й патріотичну лірику. Порадували присутніх виступи талановитих поетів із Тернополя – Олександри Кари та Юрія Вітяка, модератора студії «Сім Герц», колишнього учня Бережанської гімназії.

Одним із головних дійств музею стало відкриття виставки творів живопису молодих тернопільських художників Миколи та Ірини Кафтанів, присвяченої вшануванню братів Лепких: 146-й річниці від дня народження Богдана, 140-й річниці від дня народження Миколи та 130-й від дня народження Лева. Як розповіли працівники музею, організація виставки має свою передісторію. Почалося все із співпраці з заслуженим художником України, лауреатом премії ім. Братів Лепких, керівником творчо-мистецької групи «Євген Удін і компанія» – Євгеном Удіним (м. Тернопіль), котрий допоміг розробити брендовий малюнок для друкованої продукції музею Богдана Лепкого. У відповідному стилі оформили календарик на 2018 рік, програму й афішу Всеукраїнської наукової конференції з міжнародною участю, присвяченої 145-й річниці Б. Лепкого.

Представивши митців, їх активну діяльність у творчо-мистецькій групі, волонтерські місії,  Євген  Удін зазначив, що талановите подружжя не просто зображає на своїх полотнах природу чи тварин, а дивиться значно глибше, створюючи їхні портрети. Приміром, на роботи Миколи Кафтана на патріотичну тематику не можна дивитися без сліз.  Про свої картини, сповнені душі, власні відчуття й переживання під час творчого процесу, детальніше розповіли їх творці. Приємною несподіванкою для присутніх став подарунок, який зробив Микола Кафтан для фондів музею – авторський портрет Богдана Лепкого, на якому Співець Золотого Поділля  немов живий…

Заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра вручив митцям подяку від мера Тернополя Сергія Надала, перший заступник голови Бережанської районної державної адміністрації Віктор Зінчук і заступник голови районної ради Роман Висоцький нагородили їх грамотою за експонування виставки та популяризацію видатних постатей Бережанщини. Від імені групи «Євген Удін і компанія»  художників привітала Галина Кізілова. Директор музею Ірина Ухман подякувала митцям за співпрацю, подаровану картину, презентувавши нові видання музею – твори  Б. Лепкого «Казка мойого життя» та «Під тихий вечір».

У теплій і дружній мистецькій атмосфері враженнями від виставки щиро ділилися заслужений художник України, лауреат премії ім. Братів Лепких Олег Шупляк, співзасновниця музею, заслужений працівник культури України,  лауреат премії ім. Братів Лепких, почесний громадянин м. Бережани, учений секретар ДІАЗ Надія Волинець, художник Ігор Крук, заступник директора Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Галина Федун, громадський діяч Василь Ященко (США), поетеса Олександра Кара, яка присвятила митцям поетичні рядки й закликала краян відвідати цю неординарну виставку в музеї Богдана Лепкого.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

DSCN9285