19 березня за ініціативою ГО «Альтернатива Чорткова» у міській бібліотеці для дорослих відбулася зустріч з науковцем-істориком, автором ряду книг, учасником російсько-української війни Миколою Лазаровичем і презентація його книги «Російсько-українська війна (2014 – 2017 роки): короткий нарис.

Виступив і представник Івано-Франківського видавництва «Лілея НВ», у якому вийшла книга у серії «Героям слава».
Микола Васильович, кандидат історичних і доктор політичних наук, професор ТНЕУ, науково і водночас доступно розглянув причинно-наслідкові зв’яки віх історії України та її відносин із північно-східним сусідом. Росіяни вбивають українців – звичайна конструкція для тих, хто знає історію, хоча для інших вона може видатися новою. В 1917 – 1920 роках молоді люди не хотіли йти захищати батьківщину від російської окупації, через 13 – 15 років вони в розпачі спостерігали, як помирають їхні діти від голодомору, зорганізованого комуністичною партією. Знову на сьогодні стоїть питання не так патріотизму, як збереження нації. Росіяни при будь-якій владі були і залишаються нацистами – тими, які не дають права сусіднім народам вважатися окремою нацією і країною. Старший сержант, командир взводу 14-ї ОБМр розповів про нелюдські дії російських кадрових військових в час війни. В той же час, прикрою закономірністю українців є ставання енну кількість раз на одні й ті самі граблі, допущення помилок державотворення. Найбільшим дефіцитом є дефіцит совісті. На сьогодні, за словами п. Миколи, все залежить від нас.
Хоча виникають і сумніви, чи дійсно все, і як можна досягти змін? За роки правління постмайданівської влади, яка обіцяла зупинити війну в першому турі, в Україні рівень корупції чи не найвищий у Європі, влада торгує з окупантом і його квазіутвореннями «ДНР / ЛНР», учасників блокади торгівлі і мітингувальників поліція розганяє по-новому, ставлячи героїв війни на коліна, за що й одержує нагороди від президента, судові органи ув’язнюють ветеранів війни, і звільняють сепаратистів, кримінальників і злочинців високо посадовців, «наближених до імператора». Що може залежати від нас?
Після виступу учасники зібрання звернулися із питаннями, які продовжилися й кулуарними обговореннями, іноді й різнобаченнями.

Ярослав Дзісяк, канд. історичних наук, викладач Чортківського коледжу економіки та підприємництва ТНЕУ