Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в єдину Україну – надзвичайно важлива історична подія 1919 року, яка увійшла до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. Це була урочиста, єдина в своєму роді історична маніфестація братерства українського народу. Вона не лише справила велике враження на всіх учасників, але й почала нову добу в житті народу. Ця заява єдності всього народу назавжди знищила штучно збудований фізичний і духовний кордон між його гілками. Уперше за сотні років був зроблений черговий крок до об’єднання більшості етнічних українських земель в єдину Державу.

Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України м. Хусті. Це була наймасовіша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців – понад 30 тис. осіб. У 71-у річницю Акта Злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій – «живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель та знак ушанування подій Української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова, в якому брали участь і жителі Бережанщини. Акція стала одним зі свідчень того, що українці подолали страх перед тоталітарним режимом і готові протистояти викликам бездуховних комуністичних тиранів, антинародній політиці тогочасної влади. Сто років тому український народ в акції єдності проголосив Україну соборною державою, тож нині маємо робити висновки з того періоду. Адже кроки, зроблені тоді, дали можливість проголосити незалежність України.
22 січня з нагоди 100-річчя Соборності України на площі Ринок у Бережанах відбулося велелюдне віче. Присутні у спільній молитві молилися за єдину соборну Українську Державу. Захід завершився символічним Всеукраїнською акцією єднання – «живим ланцюгом», через який пронесли велике полотнище Державного Прапора України, передаючи його із рук в руки. Мешканці Бережанщини, у тому числі духовенство, представники влади й громадськості, працівники установ, організацій, школярі й студенти, з Державними Прапорами взялися за руки, підтримавши цю патріотичну ініціативу, започатковану ще на початку 1990-х років.
У Бережанському районному будинку культури 22 січня відбулися урочистості «Із Заходу на Схід ми – один нарід». Присутні мали можливість подивитися змістовний історичний відеофільм, приурочений 100-річному ювілею Соборності України. Святкову концертну програму за організації відділу культури, національностей, релігій і туризму РДА, працівників РБК представили талановиті аматори району та міста.
На сцені з чудовими патріотичними піснями виступили народний аматорський хор «Родоспів» Шибалинського сільського клубу під керуванням Юлії Волошин, народний аматорський жіночий вокальний ансамбль «Журавка» Гиновицького сільського клубу (кер. Орися Москалик), народна аматорська хорова капела «Боян» Бережанського РБК (хормейстер Юрій Васенко), жіноче вокальне тріо «Вишневий цвіт» РБК (керівник – заслужений працівник культури України Зиновій Головацький), солісти народного аматорського гурту «Берег Жанни» РБК Олена Рудіч та Ігор Варчак (керівник Марія Варчак), солістка Лілія Слободна, учасники зразкової аматорської естрадної вокальної студії «Арт-Крок» РБК (кер. Роксолана та Роман Видиші) Вікторія Івасіків, Андріана Ковальська, Анастасія Андрощук. Хореографічні композиції презентували учасники зразкового ансамблю танцю «Розмарія» школи-гімназії ім. Б.Лепкого (балетмейстер Марія Кузів). Завершився концерт «Молитвою за Україну» у виконанні капели «Боян».
Наприкінці святкової імпрези голова райдержадміністрації Ігор Гринкевич висловив щиру вдячність організаторам заходу, аматорам сцени і всім присутнім за активну участь у заходах до величної дати –100-річчя Соборності нашої Держави.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

.

IMG_4753

IMG_4762

IMG_4775

IMG_4817