Що потрібно, щоб книга сподобалась маленькій дитині? Звісно,  гарні вірші, казки та яскраві ілюстрації до них. Про це  довідалися маленькі читачі-другокласники Косівської початкової школи, ознайомившись з дитячою творчістю нашої відомої і талановитої краянки Аделі Григорук, з якою вони зустрілися  25 вересня 2024 року в бібліотеці для дітей м. Косова. Сюди вони прийшли разом зі своїми вчительками Марією Йосипівною Лаврук та Оксаною Іванівною Морозюк.

Це вже не перша така зустріч учнів з Аделею Григорук, за підтримки дитячої бібліотеки.

Перед зустріччю бібліотекарки Валентина Фокшей  та Олена Федюк  ознайомили школяриків з книжковими стелажами з чарівними назвами — «Відгадай,  з якої ми казки?», «Мандрівка в країну дитинства», «Мозаїка книжкових новин», «Тобі, Кобзарю, наш уклін», «Подорож до країни словникової».

Враз тиша — затамувавши подих,  малеча зупиняє свій погляд на людині, яка ввійшла в зал. «Так, це вона —  Аделя  Григорук — письменниця, членкиня НСПУ, НСЖУ, авторка  багатьох книг, лавреатка всеукраїнських і регіональних премій, заслужений працівник освіти України», — представила  її другокласникам Валентина Іванівна — провідна бібліотекарка.

Дитяча письменниця створила цілу низку  прозових та поетичних книг для дітей. Серед її дитячих мистецьких скарбів, крім казок, — колискові, загадки, потішки, забавлянки, жмурилки, чистомовки, лічилки різної тематики. Писати для дітей — особливе покликання. За художні твори для дітей   отримала  премію імені Марійки Підгірянки. А.Григорук  постійно друкується в газетах і журналах, виступає перед дітьми, яким адресує свої захопливі  твори.

Дітки допитливо  зупинили свій погляд на  викладці  літератури  під назвою «Казковий світ з-під пера Аделі Григорук», де зайняли місце «Казочки для Тарасика», присвячена внучкові Тарасикові, «До нас іде Миколай» (казки), «Хто мій друг?» (загадки), «Ростіть великі» (казки), «На рідній землі» (поезії), «Найдорожчий скарб» (казки), «Лийся, пісенько крилата» (дитячий пісенник).

Учні з великою уважністю слухали розповідь Аделі Григорук, бо вона  розповідає дітям про їхнє ж життя, про те, як, малята бавляться, пустують, дружать між собою, сваряться і миряться, допомагають один одному в біді, рятують від небезпек, виявляючи при цьому самовідданість і хоробрість — так поводяться звірятка, пташки, курчатка, індики у казках «Як зайчик і білочка стали друзями», «Казка про Муравлика», «Сміливий горобчик», «Лісова розбійниця». Багато цікавого почерпнули діти і з інших казок.

Дітям було цікаво дізнатися і про те,  що твори письменниці друкуються не тільки в Україні, але й за рубежем:  в журналі «Дзвоник» (Румунія), «Розумники» (Канада),  «Наш український дім», який виходить і  в далекій  Австралії. У  виконанні професійних українських та зарубіжних  артистів та дикторів звучать чарівні казки А.Григорук в авдіозаписах: «Зайчик Побігайчик і котик Мурчик», «Казочка про гарбузове зернятко»,  «Казка про Муравлика»,  «Казка про старого черевика»,  «Лісова розбійниця»,  «Сміливий горобчик»,  «Як Бровчик, Сірко і Буцик зірку шукали»,  «Як зайчик і білочка стали друзями».   

Школярики охоче спілкувалися з письменницею, розпитували, як пишуться вірші і казки, де вона бере для них сюжети. Особливо сподобались другокласникам вірші-загадки, і спостережливі та кмітливі школярі старались відповідати якнайшвидше.

Здивували письменницю вихованці школи і своїми талантами — учні охоче декламували вірші Аделі Григорук,  які вивчили  під керівництвом своїх учительок Марії Йосипівни Лаврук та Оксани Іванівни Морозюк. Вони інсценізували  фрагмент казки «Як зайчик і білочка стали друзями» й зіграли її тут, в бібліотеці, за що письменниця щиро їм подякувала.

Сьогодні наші маленькі читачі відкрили для себе чарівний світ літератури і були в захваті від можливості зазирнути у письменницькі таємниці Аделі Григорук. 

Завершенням цієї незабутньої зустрічі були дарчі підписи письменниці  на книгах та аудіоказках, подарованих бібліотеці і школі.

Від таких зустрічей задоволення отримують не лише маленькі читачі, але й авторка, бо в них вона черпає натхнення для нових творів.

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції 

та РО «Просвіта».

Світлини авторки.

Leave a Reply

Your email address will not be published.